joi

25 aprilie, 2024

24 august, 2020

Comisia Europeană a anunțat luni propunerile pentru împrumuturile la dobânzi reduse ce vor fi acordate unor state membre pentru combaterea efectelor generate pe piața muncii de pandemia Covid-19.

Din totalul de 81,4 miliarde de euro alocat celor 15 state care au cerut sprijinul Bruxelles-ului, România ar putea primi un împrumut de patru miliarde euro pentru plata șomajului tehnic, prin instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE).

România a plătit 3,7 miliarde de lei către companii și 0,7 miliarde de lei pentru liber-profesioniști, conform datelor de la jumătatea anului.


De împrumuturi mai mari vor beneficia Spania, Italia, Belgia și Polonia ar urma să primească împrumuturi mai mari decât România. Cu excepția Belgiei (aproape 5 milioane de angajați), toate aceste țări au un număr mult mai mare de salariați.

Italia va împrumuta cea mai mare sumă, de 27,4 miliarde de euro.

Ungaria și Portugalia nu apar în tabel, dar au depus cererile și Comisia urmează să evalueze și aceste solicitări și este de așteptat ca acestea să fie aprobate.

Aceste împrumuturi vor contribui la finanțarea programelor de lucru cu normă redusă ale statelor membre și a altor măsuri similare, precum și a unor măsuri de sănătate auxiliare la locul de muncă. Subvențiile plătite de guvernele naționale pe perioada pandemiei de Covid-19 și a măsurilor de combatere a permis ca lucrătorii și persoanele care desfășoară o activitate independentă continuă să primească un venit adecvat, iar întreprinderilor, să-și mențină personalul.


Bugetul total al SURE este de 100 de miliarde de euro.

Instrumentul va contribui la o redresare mai rapidă și completă odată ce urgența sanitară va fi depășită, menționează un comunicat al Comisiei.

Împrumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi susţinute de un sistem de garanţii voluntare din partea statelor membre. Comisia se aşteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie finalizat în scurt timp.

„SURE a fost una dintre primele plase de siguranţă pe care am decis să le punem în aplicare pentru a garanta că lucrătorii beneficiază de un venit în perioada în care activitatea lor profesională a fost suspendată şi că locurile lor de muncă sunt menţinute. Instrumentul SURE va contribui, aşadar, la o redresare mai rapidă. În curând, toate statele membre vor fi furnizat garanţiile cu o valoare cumulată de 25 de miliarde euro şi propunem ca cele 15 state membre care au solicitat sprijin să primească împrumuturi cu o valoare cumulată de 81,4 miliarde euro. Acest demers este o dovadă a solidarităţii europene şi a faptului că împreună suntem mai puternici în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat în comunicatul CE.

Imediat după ce Consiliul aprobă aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase de UE statelor membre.

Împrumuturile vor ajuta statele membre să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice pentru menţinerea locurilor de muncă, prin acoperirea costurilor legate direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: