În 2024, un total de 12.900 de tone de elemente de pământuri rare au fost importate în UE, marcând o scădere de 29,3% față de 2023, potrivit Eurostat.
În același timp, 5.500 de tone de elemente de pământuri rare au fost exportate din UE, o scădere de doar 0,8%.
Elementele pământurilor rare sunt un grup de 17 metale de specialitate cu un risc ridicat de aprovizionare și de importanță economică semnificativă, utilizate în diverse aplicații high-tech.
Jumătate din importuri vin din China
În 2024, China a fost cel mai mare partener pentru importurile de elemente de pământuri rare, reprezentând 46,3% din greutatea totală a importurilor, sau 6 000 de tone.
China a fost urmată de Rusia cu 28,4% din importuri, sau 3.700 de tone, și Malaezia, care a contribuit cu 19,9% din importuri, sau 2.600 de tone.
China utilizează pământurile rare ca pe o armă
Noile controale ale exporturilor din China asupra pământurilor rare esențiale au stârnit temeri în lanțul de aprovizionare pentru sectoarele tehnologice și apărării din SUA și nu numai. Sunt vizate toate statele aliate ale SUA care pot reexporta prețioasele metale.
China a impus noi controale la export asupra a șapte elemente suplimentare de pământuri rare, inclusiv itriu, disproziu și terbiu, care sunt esențiale pentru tehnologia modernă, cum ar fi construcția de motoarele cu reacție și vehiculele electrice, a scris Reuters.
Mișcarea vine după creșterea taxelor vamale de către președintele american Donald Trump la mărfurile chinezești.
Includerea de către China a acestor elemente pe lista sa de control al exporturilor cu dublă utilizare ridică îngrijorări cu privire la lanțurile globale de aprovizionare.
Lista de control al exporturilor cu dublă utilizare nu garantează interdicții definitive de export, dar permite un control sporit al clienților, în special al celor legați de lanțurile de aprovizionare militare ale SUA.
Acest lucru a condus deja la oprirea exporturilor chineze de germaniu și galiu către SUA, înainte de interzicerea completă în decembrie 2024.
Metale esențiale pentru tehnolgia modernă
US Geological Survey estimează că producția globală de itriu, unul dintre pământurile rare aflate acum sub restricții la export, nu depășește 20.000 tone anual.
În ciuda cantităților mici, aceste metale sunt omniprezente în tehnologia modernă, evidențiind impactul potențial al controalelor exporturilor din China.
Controlul Chinei asupra pieței pământurilor rare rămâne necontestat, țara reprezentând aproximativ 60% din producția globală. De asemenea, domină procesele de rafinare a metalelor rare, gestionând aproximativ 90% din producția globală.
Țările occidentale încearcă să reducă dependența de pământurile rare chineze prin dezvoltarea de noi mine și proiecte de reciclare. Cu toate acestea, aceste inițiative nu sunt nici pe de parte a putea concura cu capacitățile de producție ale Chinei.
Noile controale la export sunt de așteptat să provoace întreruperi imediate a aprovizionării și ar putea semnala o scădere a livrărilor chineze de pământuri rare către cumpărătorii militari occidentali.
Cititi si: Donald Trump vrea pământuri rare din Ucraina în schimbul continuării sprijinului militar: UE are un astfel de parteneriat cu Kievul încă din 2021. Reacții nervoase de la Moscova și Berlin
***