Impactul noii taxe pe construcții speciale, așa-numita taxă pe stâlp, asupra rezultatelor Petrom a fost în primul trimestru de 20 de milioane de lei, conform executivilor companiei. Anualizat, impactul se duce spre 80-100 de milioane de lei, mult redus după modificarea din aprilie a taxei aferente companiile private de către Ministerul Finanțelor. În forma inițială, taxa era de 1% și se aplica valorii brute a activelor.
„În ce privește noua taxă de 0,5% pe construcții, am înregistrat în primul trimestru aproximativ 20 de milioane de lei, în principal în divizia de Explorare și Producție”, a afirmat Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom, în cadrul conferinței cu analiștii financiari, după publicarea rezultatelor trimestriale.
Baza mai mică de impozitare a redus cuantumul taxei, în condițiile în care sunt excluse Neptun Deep și activele offshore, cele mai mari investiții ale Petrom. Acestea sunt protejate de Legea Offshore unde există anumite stipulări pentru stabilitatea cadrului fiscal aplicabil acestor proiecte offshore. Ca idee, Petrom va investi până la 2 miliarde de euro în următorii doi ani în Neptun Deep, fiind așteptate primele molecule de gaz offshore din 2027.
Notă: În contextul deficitului bugetar ridicat al României, începând cu 1 ianuarie 2025 a fost introdus un impozit pe valoarea netă a anumitor construcții. Procentul de 0,5% aprobat este mai mic decât cel de 1% din valoarea brută a activelor anunțată inițial la sfârșitul anului 2024. Ca urmare, OMV Petrom a redus estimarea impactului pentru 2025 de la ordin mediu la ordin scăzut în zeci de milioane de euro. Ca idee, Guvernul României anticipează venituri bugetare de 1 mld. lei din noua taxă pe stâlp.
Petrom implementează programe de optimizare pentru a reduce costul de producție la 13 dolari per baril
Compania are în prezent în derulare un program de optimizare a costurilor, inclusiv prin optimizarea portofoliului, iar cuplat cu proiectul Neptun Deep, costul mediu de producție per baril echivalent petrol (bep) ar urma să scadă de la 16 dolari la 13 dolari în 2027.

„Costul de producție pe baril echivalent petrol a crescut cu 7% comparativ cu T1/24, la 17 dolari, reflectând volumele mai mici disponibile pentru vânzare și costurile crescute, inclusiv taxa pe construcții nou introdusă, cu un impact de 0,34 dolari pe baril echivalent petrol”, a afirmat și Christina Verchere (foto), directorul general al OMV Petrom, în cadrul conferinței cu analiștii.
Aceasta a adăugat: „Ne concentrăm mult pe costuri în companie, deoarece avem prețuri în scădere ale materiilor prime (…) și avem costuri în creștere din cauza inflației din ultimii ani. Avem multe inițiative în curs de desfășurare pentru a încerca să abordăm acest lucru, pentru a continua să facem compania rezilientă la prețuri mai mici”.
De notat de asemenea că, din 2026, în cazul în care impozitul pe profit plătit de companie nu ajunge la 1% din cifra de afaceri, Petrom ar putea plăti un astfel de impozit.
În plus, taxa de 0,5% pe cifra de afaceri introdusă în 2024 pentru doi ani rămâne aplicabilă și în 2025, iar Petrom și-a menținut estimarea asupra impactului acestei taxe undeva la sub 250 de milioane de lei în 2025.
Sectorul energetic va începe să fie reliberalizat
Sectorul gazelor naturale și energiei electrice din România rămâne foarte reglementat, mai mult de jumătate din portofoliul de vânzări de gaze naturale și energie electrică al Petrom fiind supus unei forme de reglementare sau impozitare.

Plafonarea prețurilor la energie a fost prelungită prin Ordonanța 6/2025, până la sfârșitul lunii iunie a anului curent pentru energie electrică și până la sfârșitul lunii martie 2026 pentru gaze naturale. Aceasta a adus unele modificări, care au redus ușor presiunea de reglementare resimțită de piață și companie, deoarece contribuția la Fondul de tranziție energetică a scăzut de la 100% la 80%, iar marja de profit pentru activitatea de tranzacționare a crescut de la 10% la 20%.
„Ne reiterăm convingerea că principiile pieței libere sunt fundamentale pentru investiții și că intervențiile ar trebui să fie de natură temporară”, a comentat Christina Verchere, CEO-ul Petrom, care a adăugat, în contextul în care piața va fi reliberalizată, că „taxa pe veniturile suplimentare (windfall tax – n.r.) din energie electrică urmează să expire” la sfârșitul celui de-al doilea trimestru: „Aceasta este înțelegerea noastră și va fi binevenită când va veni”.
Încetinirea economiei se vede în vânzările Petrom
Totodată, în contextul în care vânzările companiei de produse rafinate au scăzut în primul trimestru cu 7% față de primul trimestru din 2024, directorul financiar al Petrom a afirmat că se vede per total încetinirea economiei.
„Vedem o scădere a cererii în general. Deci acest lucru îl vedem și în comerțul cu amănuntul. Nu suntem sub anul precedent. Suntem încă pe o tendință ascendentă, dar creșterea este mai mică decât am văzut în trecut. Acest lucru îl vedem și în afacerile comerciale în general, deoarece economia încetinește față de ceea ce vedeam în trecut”, a mai spus Alina Popa (foto).
„Directorul financiar al Petrom: O decizie pentru dividende speciale va fi luată la mijlocul anului”
Aceasta a vorbit și despre contextul în care OMV Petrom ar putea acorda dividende speciale.

„Pentru a lua o decizie, dacă acordăm dividende speciale, vom lua în considerare trei elemente. Primul este legat de modificările regimului fiscal și de reglementare din România. Adică, vedem situația bugetului de stat. Ne uităm la asta. Vedem potențiale schimbări după alegeri. Așa că trebuie să înțelegem foarte clar care sunt aceste schimbări și în ce măsură ne afectează. Acesta este primul element.
Al doilea este cu siguranță progresul investițiilor noastre, avem planuri de investiții semnificative. Vom evalua, vom vedea unde ne aflăm cu toate proiectele în desfășurare. Și a treia dimensiune, desigur, este în jurul evoluției mediului de piață și a performanței noastre financiare în prima parte a anului. În mod clar, suntem o companie foarte puternică. Suntem pe o bază de numerar net, iar să fim competitivi pe partea de dividende este important pentru noi. Dar vom evalua toate aceste trei dimensiuni, și vom decide dacă vom acorda dividende speciale undeva la mijlocul anului”, a explicat Alina Popa.
(Citește și: ”Petrom anticipează o scădere a profitabilității anul acesta, pe fondul creșterii investițiilor. Planurile de business”)
(Citește și: ”Guvernul a redus ”taxa pe stâlp”, dar speră să obțină tot 1 mld. lei în plus la buget”)
***