Competitivitatea și apărarea europeană sunt principalele teme de pe agenda șefilor europeni de stat, care participă joi la Consiliul European de la Bruxelles, a anunțat președintele interimar al României, Ilie Bolojan, înainntea reuniunii.
”Sunt două subiecte importante pe agenda Consiliului European de astăzi. Primul subiect este legat de competitivitate, iar al doilea este legat de apărarea europeană. Avem nevoie de o economie competitivă pentru a oferi prosperitate cetățenilor europeni, pentru a crea slujbe mai bune pentru oameni și pentru a asigura dezvoltare în viitor. Aici vor fi câteva subiecte. Partea de simplificare, partea de facilități administrative pentru ca sarcinile companiilor să fie mult mai scăzute față de ceea ce avem astăzi. Un alt subiect important este partea de energie, în așa fel încât să existe o energie mai ieftină pentru familii și pentru companii”, a precizat Ilie Bolojan.
El a amintit totodată despre discuțiile pe tema unificării piețelor de capital, în așa fel încât atât creditele pe care le iau companiile, cât și plasamentele financiare pe care le fac oamenii să fie mai avantajoase.
În ceea ce privește apărarea, președintele interimar a punctat necesitatea ca majorarea cheltuielilor europene să producă un efect economic favorabil prin dezvoltarea conglomeratelor de apărare europene.
”Pe partea de apărare, care este legată de economia competitivă, se va discuta despre Ucraina, de asemenea despre dezvoltarea industriei europene de apărare, în așa fel încât, în afară de creșterea cheltuielilor pentru apărare, să existe un efect economic favorabil prin dezvoltarea conglomeratelor de apărare europene, pentru a crea noi locuri de muncă în economiile europene, pentru a dezvolta cercetarea și tehnologia”, a comentat Bolojan.
El a precizat totodată că pe agendă se mai află discuții despre Orientul Mijlociu și o întâlnire cu secretarul general al ONU.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susținut joi, 20 martie 2025, la Bruxelles, Regatul Belgiei, o declarație de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.
(Citește și: ”Companiile din SUA, UK și Turcia nu vor avea acces la fondul de reînarmare de 150 mld. euro al UE decât condiționat”)
***