vineri

29 martie, 2024

19 martie, 2020

Ieșirile fără precedent de capital străin din economiile emergente i-au făcut pe experții de la Institute of International Finance (IIF) să reducă la abia 1% perspectiva de creștere economică globală în 2020.

La acest nivel, S&P Global spune că „Recesiunea globală este aici și acum”, și eventual, în cel mai bun caz, creșterea globală ar putea fi zero.

Datele IIF arată ieșiri de capital străin de 2,5 ori mai mari  decât în culmea crizei din 2008-2009, din cele mai importante 20 de țări emergente ale lumii monitorizate (inclusiv China).


„Ieșirile cumulate de la sfârșitul lunii ianuarie au depășit nivelele înregistrate în culmea crizei financiare globale (…) Pe baza șocurilor globale anterioare, ne așteptăm la pierderi de rezerve (valutare) și la corecții substanțiale ale conturilor curente în țările emergente, pe măsură ce seceta finanțării (externe) se va agrava”, spune raportul IIF.

Raportul emis de Institute of International Finance (IIF) spune că „oprirea bruscă a fluxurilor de capital reprezintă un risc extrem de ridicat mai ales pentru ţările cu nevoi ridicate de finanţare externă” și „ar putea impune ajustări profunde  de cont curent”, categorie în care se încadrează și România.

Deficitul de cont curent de 10,47 milirde de euro, cu  care România a închis anul 2019 a fost de peste 4,2% din PIB.


„Şocurile asupra fluxurilor de capital vor rămâne deosebit de severe, chiar dacă efectele pozitive ale unor politici macroeconomice se vor manifesta în curând”, mai spune raportul IIF.

„Criza de lichidități, înăsprirea condițiilor de finanțare și un șoc al prețurilor petrolului vor reduce creditarea și vor spori rata falimentelor la aproape 10% în Europa și peste acest nivel în SUA”, spune un raport S&P Global.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: