Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales, din a treia rundă de vot în Conclav, ca Papă.
A acceptat funcția și și-a ales numele Leon al XIV-lea. Este al 267-lea Suveran Pontif al Bisericii Romano-Catolice.
Robert Francis Prevost are 69 de ani – e născut în Chicago, Illinois, SUA – e licențiat în matematică, teologie și doctor în drept canonic.
Robert Francis Prevost a fost unul din apropiații Papei Francisc, deși este cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare în sânul Bisericii Catolice:
A fost făcut cardinal de către Papa Francisc în consitoriul din 30 septembrie 2023, când a fost numit Prefect al Dicasterului pentru Episcopi, responsabil pentru numirea episcopilor în Biserica Latină.
Are cetățenie americană și peruană – are origini etinice italiene, franceze și spaniole.
Este perceput ca un moderat echilibrat, cu înclinații conservatoare în unele privințe, dar și cu deschidere față de viziunea pastorală a Papei Francisc.
Conservatorismul să provine din pregătirea teologică profundă specifică Ordinului Augustinian și din respectul față de doctrina tradițională și disciplina bisericească.
De-a lungul activității sale a slujit în America de Sud, după ce a intrat în Ordinul Sfântului Augustin, și a activat ca misionar în Peru (1985–1998), ocupând funcții precum: prior comunitar, formator, profesor de drept canonic și vicar judiciar în Trujillo.
***
Un nor de fum alb a ieșit din coșul Capelei Sixtine de la Vatican, joi seară, semnalând că în cadrul conclavului secret cardinalii au ales un nou papă.
Cei 133 de cardinali electori, izolați de lume, aveau programate două sesiuni de votare dimineața și alte două după-amiaza, până când unul dintre cardinali urma să obțină majoritatea necesară de două treimi pentru a deveni următorul Suveran Pontif, după Papa Francisc.
Miercuri seară și joi la prânz, cardinalii nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui nume în singura rundă de votare organizată după începerea conclavului. Un scenariu așteptat, prima rundă servind mai ales la evaluarea forțelor prezente, însă momentul a provocat dezamăgire în rândul miilor de credincioși care au așteptat mai mult de trei ore în piață, reamintește Agerpres.
Dacă un nume primește o majoritate de două treimi, sau 89 de voturi, lumea va fi imediat informată de fumul alb care iese din coș. În caz contrar, va ieși un fum negru.
Pariurile online privind identitatea viitorului pontif erau în desfășurare joi – de la italienii Pietro Parolin și Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, dar și arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline sau filipinezul Luis Antonio Tagle, au apărut mai multe nume de ‘papabili’, cardinalii considerați favoriți.
Acoperit de aproximativ 5.000 de jurnaliști care au transformat zona din jurul Pieței Sfântul Petru într-o vastă sală de presă în aer liber, acest conclav a stârnit un interes masiv în întreaga lume, depășind cu mult sferele religioase.
(Citește și: „A doua zi de Conclav la Vatican – Biserica Catolică așteaptă fumul alb”)
***