joi

25 aprilie, 2024

12 aprilie, 2012

Guvernul intenționează să limiteze la 15% valorea despăgubilirolor acordate propriterailor de dreprt ai imobilelor naționalizate de regimul comunist și nerestituite, potrivit unui proiect de lege analizat miercuri în primnă lectură, îmn ședința executivului.

Preşedintele Autorității naționale pentru restituirea Proprietăților, Dorina Danielescu, a menționat că despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, în tranşe anuale egale.

Răspunzând unei întrebări, Danielescu a precizat că anual va fi alocată pentru plata despăgubirilor aproximativ 531 de milioane de lei. Â


Noile reglementări privind limitarea despăgubirilor va viza dosarele pentru care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a emis un titlu de despăgubire până la intrarea în vigoare a noii legi cat si pentru cele pentru care a fost deja emis un titlu de despăgubire însă acesta nu a fost valorificat de către persoanele îndreptăţite.

De asemenea, preşedintele ANRP a menţionat că proiectul de lege elaborat de instituţiile guvernamentale elimină distincţia introdusă de Legea 1/2009, cunoscută drept “Legea Voiculescu”, cu privire la restituirea către chiriaşul cumpărător a preţului plătit actualizat sau, după caz a preţului de piaţă al imobilelor, în cazul anulării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate potrivit Legii 112/1995.

Astfel, proiectul de lege propune să i se restituie chiriaşului preţul plătit actualizat cu indicele preţurilor de consum şi nu la valoarea de piaţă, modificare propusă în sensul asigurării unui tratament egal în raport cu proprietarii cărora li se propune limitarea despăgubirilor.

Proiectul de lege va fi postat pe site-ul ANRP pentru a intra în dezbatere publică, urmând ca în şedinţa de guvern care va avea loc săptămâna viitoare să fie adoptat, iar ulterior să fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă.


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că în ceea ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate actualul Executiv decontează o problemă care s-a acumulat în ultimii 15-20 de ani din cauza unor indecizii guvernamentale.

“Este o problemă care va stârni controverse, dar singura variantă pe care o avem la îndemână este ca acest guvern să se apuce de treabă, să respecte rezoluţia CEDO şi să încerce să privească spre binele comun al tuturor celor care sunt în situaţia de a-şi redobândi, într-o formulă sau alta, într-o proporţie sau alta, vechile proprietăţi”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, Guvrnul propune modicficări ale Legii nr. 9/1998 a Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006, la presiunea Curții Euopene a Drepturilor Omului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: