Guvernul renunță la impozitarea progresivă a părții necontributive din pensiile speciale, revenind la cota unică de 10% pentru sumele ce depășesc plafonul neimpozabil de 3.000 de lei, potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Finanțelor.
Se revine astfel la același sistem de impozitare ca a pensiilor obișnuite, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din luna decembrie 2024.
”Curtea Constituțională a României a constatat că dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt neconstituţionale. În acest sens criticile aduse vizează, între altele, instituirea impozitării progresive, coroborată cu un mod de calcul al impozitului care face deosebirea între partea contributivă a pensiei şi partea necontributivă”, se arată în nota de fundamentare a OUG.
Potrivit CCR, impozitarea progresivă „creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuție și să fie supusă unei recalculări anuale”.
Modificarea impozitării veniturilor din pensii conduce în anul 2025 la o diminuare a încasărilor bugetare cu circa -270 de milioane de lei față de programul aferent impozitului pe veniturile din pensii.
Tot legat de pensiile speciale, CCR a declarat marți neconsituțională și legea privind indexarea pensiilor militare aflate în plată în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie. Decizia este definitivă.
Dacă legea ar fi trecut de Curtea Constituțională și ar fi fost promulgată de președinte, România risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR, deoarece actul modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit de Comisia Europeană.
(Citește și: ”Decizie CCR: Impozitarea progresivă a pensiilor speciale, neconstituțională”)
***