cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul mută participația statului în Roșia Montană Gold Corporation de la Varujan Vosganian la Dan Șova

29 aprilie, 2013

Guvernul vrea să separe pachetul de acțiuni deținut de stat la compania Roșia Montană Gold Corporation de Mivest Deva și să le treacă la o nouă societate care să se afle în subordinea Departamentului pentru investiții străine și proiecte de interes național, din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Printr-un proiect de hotărâre de guvern, pachetul de 19,3% deținut de Minvest Deva la compania Roșia Montană Gold Corporation urmează să fie trecut la o nouă companie, Minvest Roșia Montană, la care unic acționar să fie Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.

Astfel, participația României la proiectul minier de la Roșia Montană va trece de sub administrarea ministrului liberal al Economiei, Varujan Vosganian, sub administrarea social-democratului Dan Șova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură și investiții străine.


”Roșia Montană, ca mare proiect, trece la domnul Șova, Minvest rămâne la mine. Minvestul cu licențele de neferoase din Apuseni rămân la mine”, a declarat Varujan Vosganain, pentru cursdeguvernare.ro.

Contactat luni de cursdeguvernare.ro, Dan Șova, inițiatorul proiectului de hotărâre de guvern, părea că nu avsa cunoștință d epropriul proiect de act normativ.

”Roșia Montană e la mine?! E la Ministerul Economiei. Nu știu de unde aveți dumneavoastră informația asta”, a declarat Șova, chestionat în legătură cu proiectul său de hotărâre de guvern.

Proiectul minier de la Roșia Montană a fost inițiat încă din anul 1995, de către omul de afaceri australian de origine română Vasile ”Frank” Timiș, prin firma sa de atunci, Gabriel Resources NL Australia.


Între timp, compania a ajuns în posesia unor investitori înregistrați în Canada. Potrivit Mediafax, Gabriel Resources i-ar avea în spate pe miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Gaberiel Resources are 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation, care deține licențele de exploatare a aurului la Roșia Montană, județul Alba.

Exploatarea nu a început, însă, mai având nevoie de un aviz de mediu.

(Descarcă de AICI proiectul de hotarare și Nota de fundamentare)

Justificare: statul va prelua încasările bugetare de la Roșia Montană, indiferent de evoluția Minvest

Departamentul pentru proiecte de infrastructură își justifică proiectul de hotărâre de guvern prin faptul că prin divizarea Minvest statul își va maximiza veniturile bugetare preluate din viitoarea exploatare de auriferă de la Roșia Montană, indiferent de evoluția companiei Minvest Deva.

”Faptul ca statul Roman trebuie sa isi asigure maximizarea beneficiilor economice si incasarilor bugetare din Proiectul Rosia Montana independent de evolutia viitoare a Minvest” – enumeră proiectul de HG printre motive.

Alte motive invocate pentru divizare:

  • interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra RMGC, având în vedere importanţa proiectului în ceea ce priveşte exploatarea resurselor şi dezvoltarea zonei;
  • potenţialul financiar ridicat al Proiectului (minier de la Roșia Montană – n.r.), care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3142% direct către bugetul de stat, aceasta fiind totodată în linie cu practica de pana acum, conform căreia statul a pastrat o deţinere minoritară în majoritatea companiilor privatizate din domeniul resurselor/energiei;
  • implicarea Departamentului în activitatea de coordonare la nivelul autorităților publice implicate în implementarea proiectului “Roşia Montană” va aduce un plus de cunoştinte şi expertiza care vor fi utile in definirea unor strategii guvernamentale pentru valorificarea resurselor minerale in vederea maximizarii beneficiilor economice pentru statul roman.

Ministerul Economiei va rămâne cu disponibilizările

Ministerul Economiei va rămâne, mai departe, și cu gestionarea tuturor angajaților de la Minvest Deva, vechea companie păstrând integral persoanlul, în urma divizării companiei miniere.

”Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „Minvest” — S.A. Deva păstrează integral personalul, obiectul de activitate existent și își continuă activitatea, ținând cont de modificările rezultate ca urmare a reorganizării prin divizare parțială”, se arată în proiectul de hotărâre.

Astfel, ministerul condus de liberalul Varujan Vosganian va rămâne să gestioneze inclusiv programul de disponibilizări de la vechea Minvest Deva, Guvernul adoptând recent o ordonanță de urgență privind acordarea de salarii compensatorii pentru muncitorii care vor fi disponibilizați din companiile de stat, inclusiv Minvest Deva.

În schimb, noua companie, Minvest Roșia Montană, va prelua și pasivele rezultate din majorările de capital de la Roșia Montană Gold Corporation.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: