5 februarie, 2017

UPDATE 3: Ordonanța a apărut în Monitorul Oficial:


UPDATE 2: 

Prezentăm comunicatul integral al Guvernului, comunicat transmis după ședința extraordinară de duminică:

„Astăzi, în cadrul ședinței de guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului.


Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi.

Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.”

OUG 13, abrogată la timp. Cristi Danileț: Nu este afectat niciun dosar

Pentru a intra în vigoare, noua OUG trebuie nu numai să apară în Monitorul Oficial, ci și să fie înregistrată la Parlament.

Judecătorul Cristi Danileț (foto)a declarat pentru cursdeguvernare.ro, după ce a studiat textul Ordonanței de abrogare:

„Totul este în regulă, nu este afectat niciun dosar aflat în derulare. Pentru că se abrogă în întregime OUG 13 și se corectează două texte din codul de procedură penală. Se renunță la denunțul penal care trebuie făcut în șase luni. Este ca și cum n-ar fi existat OUG 13. Nu este nicio problemă că nu există avizul CSM, este foarte bine ce s-a întâmplat azi„.

Și totuși, „este o eroare: art. 25 alin 5 din Codul de Procedură Penală respectă cerința impusă de CCR în OUG apărut marți noaptea, dar nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG 14 și noi, ca magistrați, suntem obligați să respectăm decizia CCR înaintea vreunui alt text”, remarcă judecătorul Cristi Danileț.

„Suntem practic înapoi în dimineața zilei de marți 31 ianuarie”, a mai spus Cristi Danileț.

(DESCĂRCAȚI AICI OUG DE ABROGARE)

***

UPDATE 1:
Ordonanța de abrogare

În ordonanţa de urgenţă numărul 14, care a fost adoptată de guvern în şedinţa de duminică, se precizează că OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial din 1 februarie, se abrogă.

Potrivit noului act normativ, în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile, potrivit Agerpres.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată „având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial (…) din 1 februarie 2017 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 (…) şi până în prezent au existat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, dar şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia”.

De asemenea, OUG de abrogare a fost adoptată având în vedere faptul că aceste reacţii vin atât din partea instituţiilor sistemului judiciar – Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, cât şi din partea altor autorităţi ale statului – Preşedintele României, Avocatul Poporului.

În OUG se mai spune că actul normativ menţionat „a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul ţării şi în unele oraşe din străinătate”.

De asemenea, potrivit actului normativ, s-a observat că „puternica reacţie a cetăţenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluţiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând, pe cale de consecinţă, o dezbatere mai amplă a soluţiilor în cadrul Parlamentului”.

OUG a fost aprobată şi constatându-se că, „în acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/ 2017 există un pericol real de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii şi recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale”

În actul normativ se mai spune că s-a observat că „tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o intervenţie expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare, astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanţei menţionate, urmând ca ele să se aplice, din nou, ţinându-se seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 586/2016 şi nr. 614/2016”.

În OUG se mai afirmă că s-a apreciat că „doar o abrogare expresă şi de urgenţă a textelor, în special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească şi de a permite reinstalarea unui dialog constant şi constructiv”.

OUG adoptată duminică de Executiv intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă este semnată de premierul Sorin Grindeanu şi contrasemnată de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Ordonanța de abrogare adoptată duminică urmmează să intre în procedura parlamentară de transformare în lege.

Premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului Justitiei, Florin Iordache, „să facă o evaluare a activității sale și a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului”, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro.

*

Informația inițială:

Ședința Guvernului, începută duminică la 14,00, s-a ținut în urma celor mai mari proteste de stradă din istoria României, care au avut loc după aprobarea OUG 13 marți noaptea. Protestele au început imediat ce executivul a anunțat aprobarea Ordonanței – adunând, în jumătate de oră, circa 15.000 de demonstranți, la miezul nopții, în fața guvernului.

Oficialii guvernamentali, ministrul de justiție, alți miniștri și primul ministru, plus liderul partidului de guvernământ au susținut tot timpul că actul normativ nu a fost corect înțeles și că au fost dificultăți de comunicare inclusiv față de mediile diplomatice străine.

Numai că, nu numai strada, dar și toate instituțiile puterii judecătorești au contestat ordonanța.

În plus, încercarea Guvenului de a modifica Codul Penal, în forma gândită de PSD și ALDE, a produs reacții dure în mediile diplomatice-ambasadele a șase țări, SUA, Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg, au avertizat că aplicare ordonanței ar însemna anularea progreselor României în lupta împotriva corupției.

Avertizările diplomatice au fost completate de poziții ferme ale Comisiei Europene și Departamentului de Stat al SUA.

Chiar și Biserica Ortodoxă a exprimat poziția oficială față de schimbarea legislației pe Justiție: ”Cei vinovați trebuie sancționați – hoția și furtul degradează societatea”.

Guvernul a avut pe agenda ședinței de duminică:

  • PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală;
  • MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017

Un lucru lipsește – pe care probail că-l va face public DNA, care a intrat în anchetarea acestui caz : corespondența din minister privind redactarea Ordonanțelor (la cea privind dezincriminarea unor fapte de abuz se adaugă și cea privind grațierea – în ambele cazuri unul dintre beneficiarul fiind și președintele PSD  Liviu Dragnea) și modul și locul unde au fost aceste acte normative concepute.

Informația se actualizează

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: