10 ianuarie, 2025

Guvernul a aprobat vineri extinderea programului-cadrul de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (împrumuturile de pe piețele externe) la 90 de miliarde de euro.

”Suplimentarea de la 75 miliarde euro la 90 miliarde euro va permite acoperirea necesarului de finanțare prin emisiuni de euroobligațiuni pe pieţele internaţionale de capital din 2025 și 2026, precum și derularea unor operațiuni de refinanțare anticipată”, explică executivul.

Programul „Medium Term Notes” (MTN) este o facilitate prin care Ministerul Finanțelor colaborează cu instituții financiare pentru a lansa emisiuni periodice de obligațiuni pe piețele externe. Acest program oferă flexibilitate și rapiditate în accesarea piețelor internaționale de capital, având un cadru juridic standardizat care permite emiterea de obligațiuni în condiții favorabile.


Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu „Medium Term Notes” a fost aprobat în anul 2010 cu o valoare de 7 miliarde euro. 

În prezent, plafonul programului MTN este de 75 miliarde euro, iar valoarea obligațiunilor emise este de aproximativ 73,3 miliarde euro. În contextul nevoilor de finanțare din 2025, se estimează emisiuni de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 13 miliarde euro. Totodată, în cursul acestui an vor ajunge la maturitate euroobligațiuni în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.

Scopul acestei măsuri este de a asigura un cadru flexibil și eficient pentru gestionarea datoriei publice și pentru protejarea finanțelor publice de eventuale șocuri externe care ar putea afecta costurile de finanțare.

Ministerul Finanțelor va continua să finanțeze datoria publică prin emiterea de obligațiuni de stat pe piețele internaționale de capital, pentru a menține și consolida rezerva financiară în valută. Scopul este de a asigura suficientă acoperire pentru necesarul brut de finanțare și a preveni eventualele șocuri externe care ar putea afecta costurile de finanțare și refinanțare a datoriei publice. Ministerul va pregăti etapele legale necesare pentru a valorifica oportunitățile de pe piețele internaționale, asigurând o prezență constantă a României pe aceste piețe.

(Citește și: ”Statul a realizat primele împrumuturi din 2025: 1,3 mld. lei, la dobânzi în creștere. Cât ar putea fi necesarul de finanțare pe tot anul”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024, anulate și amânate

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: