Deficitul bugetar al României este cauzat de dezechilibrul între economisire şi investiţii, a susţinut, joi, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
„Nu economisim suficient pentru a investi şi atunci trebuie să apelăm la împrumuturi externe. Dacă acest deficit se reduce la zero, atunci nu te poţi dezvolta decât din rezerve proprii. Grija noastră este să avem un dezechilibru care să poată fi administrat atât în sectorul bugetar, cât şi în cel privat”, a explicat Isărescu, la un forum.
El a subliniat necesitatea stimulării economisirii pe termen lung.
”Trebuie să stimulăm economisirea durabilă. În acest moment, vorbim despre economisire pe termen scurt. Cu greu, băncile comerciale pot convinge clienţii să economisească pe zece ani. Sunt clienţi care se plimbă cu banii de la o bancă la alta şi pentru 0,5% în plus la dobândă”, a mai spus guvernatorul.
Ce a mai spus Isărescu:
- Creditul pentru locuinţe. „Soluţia la finanţarea pentru locuinţe în România a apărut de la băncile-mamă, iar dacă am ucide finanţarea în valută, finanţarea pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar este o problemă, dar a pune frână la creditarea în valută ar fi o mare eroare. La ceeea ce s-a referit Banca Naţională la un moment dat se adresa creditului de consum (privind restricţionarea creditării în valută – n.r.). În cazul băncilor pentru construcţia de locuinţe, riscul valutar practic dispare deoarece creditele se dau în monedă naţională”.
- Pensiile. „Nu avem un fond de pensii ci putem spune însă că avem buget de pensii. În ţările unde există adevărate fonduri de pensii, acestea înseamnă o investiţie pe termen lung. România are o problemă în privinţa structurii economisirii”.