Donald Trump s-a declarat joi „sută la sută” sigur că se va ajunge la un acord comercial cu Uniunea Europeană, care să reducă tarifele vamale și să evite un război comercial în toată regula cu blocul comunitar, relatează AFP, citată de News.ro.
Declarația a fost făcută cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o Giorgia Meloni, premierul Italiei, la Washington, care a fost îndemnată de Bruxelles să vorbească în numele celor 27 de state membre, după cum mai arată AFP.
Premierul italian a spus, la începutul întâlnirii de la Washington, că şi ea este „sigură” că se va ajunge la un astfel de acord comercial.
Liderul coaliţiei de guvernare de la Roma a afirmat în cadrul unor declarații comune de presă că „nu poate negocia în numele Uniunii Europene”, dar că scopul ei este să faciliteze o întâlnire la nivel înalt cu liderii Europei.
„Scopul meu este să îl invit pe preşedintele Trump să facă o vizită oficială în Italia şi să încerc să organizez o întâlnire cu Europa, dacă este posibil”, a adăugat Giorgia Meloni.
Ulterior, în cadrul unor declarații în Biroul Oval, Meloni a afirmat că președintele Trump a fost de acord să efectueze o vizită oficială la Roma și că acesta va lua în considerare propunerea de a se întâlni cu reprezentanți ai Uniunii Europene în cadrul respectivei vizite.
Meloni și Trump sunt în relații foarte bune. Liderul italian e văzut ca un mediator de administrația SUA
Relaţiile dintre UE şi Statele Unite au fost tensionate de când preşedintele american şi-a lansat războiul comercial şi a recurs la tarife vamale pentru aproape toate statele lumii, iar vizita liderului Italian a fost văzută drept o încercare de a facilita dialogul și relația bună dintre cei doi lideri după decizia SUA de a pune pe pauză implementarea tarifelor de 20% aplicate de SUA bunurilor de origine europeană.
În mijlocul desfășurării acestui război comercial, Banca Centrală Europeană (BCE) tocmai a convenit să reducă ratele dobânzilor sale cheie cu 0,25 puncte procentuale pentru a susţine economia zonei euro. Preşedintele acesteia, Christine Lagarde, a declarat joi că BCE trebuie să „facă faţă imprevizibilului” şi să se arate „agilă” în faţa contextului economic incert.
Relaţiile dintre Giorgia Meloni şi Donald Trump sunt reputate a fi foarte bune. Prim-ministrul italian, descrisă drept un „lider fantastic” de către președintele american , a fost singurul lider al UE invitat la învestirea sa în ianuarie. Subliniind această „relaţie foarte specială”, înalţi oficiali americani au sugerat că Giorgia Meloni ar putea acţiona ca mediator pentru un acord între Europa şi Statele Unite.
„Vrem să facem Vestul mai puternic”
Anterior, Meloni a spus că tarifele SUA sunt „greșite”, iar în cadrul discuțiilor de la Casa Albă a spus că vizita ei are scopul de a face Vestul mai puternic.
„Sperăm că prim-ministrul şi preşedintele vor putea să facă lucrurile să avanseze”, a declarat reporterilor un oficial al administraţiei Trump înainte de întâlnire. „Suntem deschişi, suntem disponibili, suntem pregătiţi să încheiem acorduri cu ţările care iau acest lucru în serios. Sperăm că Italia şi UE vor face parte din acest lucru”, a adăugat el.
Preşedintele american Donald Trump a introdus tarife de cel puţin 10% pentru toate produsele care intră în Statele Unite, măsură în vigoare de la 5 aprilie, şi de până la 145% pentru produsele chinezeşti.
Dependentă de exporturile din industria sa, care reprezintă aproape un sfert din PIB-ul său, Meloni a criticat această ofensivă tarifară, încurajând în acelaşi timp dialogul şi îndemnând Bruxelles-ul să nu ia măsuri de retorsiune.
Italia trimite mai mult de 10% din exporturile sale în Statele Unite, al treilea partener comercial al peninsulei. Germania trimite, de asemenea, 10% din exporturile sale în Statele Unite, iar Franţa 7%.
„Trebuie neapărat să evităm un război tarifar”, a pledat ministrul italian al industriei, Adolfo Urso, adăugând că Meloni va încerca la Washington să convingă pe toată lumea de necesitatea de a discuta.
(Citește și: ”Obiectivul SUA în negocierile cu UE: Decuplarea Bruxellesul-ului de China”)
***