Germania s-a opus propunerii Franței de a răspunde tarifelor SUA prin impozitarea celor mai mari companii tehnologice americane, indicând provocările cu care se confruntă UE în formularea unei strategii comune în fața războiului comercial cu Washingtonul, scrie Euractiv.
Statele Unite au impus un tarif de 10% pentru toate produsele din UE, precum și tarife de 25% pentru oțel, aluminiu și automobile.
Săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, a declarat că Franța este pregătită să răspundă la războiul vamal declanșat de președintele SUA Donald Trump și consideră că Uniunea Europeană ar trebui să riposteze prin taxe pe serviciile digitale.
Într-un interviu pentru radio RTL, ea a spus că răspunsul la tarife ar trebui să includă „toate produsele, dar și serviciile”. A dat drept exemplu „serviciile digitale, inclusiv cele furnizate de GAFAM”.
GAFAM este un acronim pentru Google, Amazon, Facebook, Apple și Microsoft. În februarie, Trump a amenințat cu impunerea unor tarife de represalii ca răspuns la taxele europene pe serviciile digitale și la aplicarea de către UE a reglementărilor care, în opinia sa, afectează disproporționat companiile americane.
Primas a subliniat că UE este pregătită să utilizeze împotriva SUA toate măsurile de care dispune și să limiteze „accesul la piețele publice”.
Germania își apără poziția argumentând că UE nu dispune de alternative
Totuși, Germania consideră că impozitarea gigantilor tehnologici americani nu este o opțiune – mai ales după ce Trump a acceptat să reducă tarifele pe produsele din UE de la 20% la 10%.
Aceste declarații au fost făcute de Jörg Kukies, ministrul finanțelor din Germania, într-o conferință de presă la Bruxelles. Totuși, el a subliniat că toate opțiunile rămân deschise dacă Trump își va schimba din nou părerea în legătură cu tarifele.
Justificând poziția Germaniei împotriva impozitării serviciilor digitale, Kukies a afirmat că UE nu dispune de alternative pentru centrele de date americane, serviciile cloud sau soluțiile bazate pe inteligența artificială.
În 2023, UE a înregistrat un deficit semnificativ în servicii față de SUA, de 108,6 miliarde de euro.
(Citește și: ”„Călcâiul lui Ahile” al SUA: UE ar putea răspunde riposta la tarife țintind serviciile americane în Europa”)
***