marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 martie, 2021

2021 este ”anul super alegerilor” în Germania, iar primul act, dintre cele 7 care vor culmina cu alegerile generale din septembrie, începe duminică, cu alegerile regionale din landurile Baden-Württemberg și Rhineland-Palatinate.

O analiză Politico arată că debutul confruntării electorale nu arată bine pentru Creștin Democrații premierului Angela Merkel, care trebuie să facă față unui șir de scandaluri politice.

Ultima lovitură încasată de CDU a venit joi, când un parlamentar CDU, Mark Hauptmann, și-a dat demisia în urma unor acuzații care vizează plăți suspecte făcute de Azerbaijan. Alți doi parlamentari, unul CDU, altul CSU (aliatul tradițional bavarez al CDU) se confruntă cu acuzații de intermediere a unor contracte pentru furnizarea de măști medicinale.


Toate aceste acuzații au afectat imaginea partidului condus de noul președinte Armin Laschet (foto), care, din poziția de succesor al Angelei Merkel ar fi trebuit să privească relaxat alegerile de duminică.

Sondajele de opinie din Baden-Württemberg, land german ce găzduiește mari producători auto și bastion tradițional al conservatorilor germani, arată că Verzii au spulberat șansele CDU de a câștiga aceste alegeri:

Deși premierul landului, Winfried Kretschmann, nu este o figură de seamă î partidul Verzilor el pare să câștige duminică un nou mandat, victorie care ar propulsa partidul în tentativa de a deveni a doua forță politică a Germaniei și de a face parte dintr-un guvern de coaliție după alegerile generale din septembrie.


Winfried Kretschmann (72 de ani) a câștigat alegerile în Baden-Württemberg în 2011, devenind primul premier al landului german dat de Verzi după decenii de supremație a CDU.

Șansele de victorie a CDU arată mai bine în landul Rhineland-Palatinate, acolo unde partidul este tot pe locul 2, dar la distanță mică în spatele Social Democraților. Sondajul arată un scor de 31% pentru SPD și de 30% pentru CDU. Landul este mult mai mic decât Baden-Württemberg, dar o victorie a CDU în Rhineland-Palatinatear fi una de prestigiu pentru că s-ar produce în statul care a dat Germaniei o altă figură simbol a CDU –  cancelarul Helmut Kohl.

La începutul anului, SPD și CDU erau la egalitate, dar scandalurile din jurul oficialilor CDU au început să erodeze încrederea alegătorilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Alegerile regionale au o importanță deosebită pentru actualul lider CDU Armin Laschet, în funcție de rezultate el își poate securiza sau își poate pierde sansele de a fi nominalizat de CDU/CSU pentru poziția de cancelar a următorului guvern.

Nominalizarea este urmărită și de Markus Söder, premier al landului Bavaria și președinte CSU.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: