Ambasadorul Germaniei pe lângă UE, Michael Clauß, și-a informat colegii din COREPER, în marja reuniunii de joi în care s-a decis susținerea Laurei Kodruța Koveși la șefia Parchetului european, că țara sa pregătește organizarea unui Summit UE – China.
Reuniunea este planificată pentru septembrie 2020, în perioada în care Germania va deține președinția rotativă a Consiliului UE, scrie Brussels Playbook, al Politico.
Germania dorește ca la această reuniune să participe toți liderii UE 27, plus cei mai înalți oficiali chinezi- o premieră în relațiile diplomatice UE-Beijing și totodată un semnal clar al priorităților președinției germane a Consiliului UE de anul viitor.
Eforturile germane trebuie privite în contextul în care Europa se pregătește pentru un iminent atac din partea Statelor Unite care, în baza unei decizii a WTO, se pregătește să impoziteze, în serie, bunuri și produse UE.
(Citiți și: Războiul economic SUA-UE la orizont – contextul global dezavantajează Europa)
Acțiunile decise de președintele Donald Trump apar într-un moment în care economia UE și a ”motorului” german sunt în suferință, iar semnele că urmează ”o iarnă economică” se înmulțesc.
(Citiți și: Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România)
Informația legată de demersul diplomatic german apare la două săptămâni de la vizita cancelarului Merkel în China, acolo unde Angela Merkel a fost obligată să ”navigheze” între teme sensibile pentru cele două părți: pe de-o parte, respectarea principiilor democratice în teritoriile semiautonome ale Chinei, pe de altă parte, cooperarea în industria auto, domeniu în care Germania este dependentă de companii din China.
Vizita de 3 zile a cancelarului german la Beijing a fost privită la Bruxelles cu reținere, mai ales că, oficial, politica UE față de China nu este una foarte apropiată – în mai, Comisia Europeană a catalogat Beijing ca fiind ”un rival sistemic”, iar în vară a propus conceptul ”campionilor europeni”, de susținere a dezvoltării unor companii pentru a le face capabile să ”lupte”, de la egal la egal, cu rivali din SUA și China.
Anterior, Franța a încercat să preia ștafeta negocierilor cu China, în martie 2019 președintele Emmanuel Macron găzduindu-l la Paris pe președintele Xi Jinping. Pe durata vizitei a fost organizată și o discuție în 4, la care alături de Macron și Xi au participat Angela Merkel și Jean Claude Juncker.
În timpul vizitei președintelui Chinei, Franța a reușit să închieie un contract de 30 miliarde euro, Airbus urmând să livreze Beijing 300 de aeronave comerciale.