Ceea ce contează nu este cât cheltuiesc țările NATO pe arme și muniții, ci mai degrabă cum cheltuiesc, au declarat miniștrii apărării german și francez după o reuniune organizată luni la Berlin.
„Indiferent de creșterea bugetului apărării la 2, 2,5 sau 3%, trebuie să reducem decalajele de capacități, acesta este cel mai important lucru”, a spus reporterilor germanul Boris Pistorius, după ce i-a găzduit la Berlin pe omologii săi din Franța, Italia, Polonia și Marea Britanie.
Boris Pistorius: „Probabil vom vorbi despre mai mult de 2%, toată lumea știe asta”
Îndeplinirea cerințelor de capacitate ale NATO va necesita o creștere a cheltuielilor: „Probabil vom vorbi despre mai mult de 2%, toată lumea știe asta”, a adăugat el.
Franța și Germania au atins ținta de cheltuieli a NATO de cel puțin 2% din PIB în acest an, deși Italia nu a reușit acest lucru. Regatul Unit a depășit acest prag, iar Polonia, cu 4,1% din PIB, este acum pe primul loc în NATO ca nivel al cheltuielilor militare.
Există un consens din ce în ce mai mare că ținta de 2% trebuie să fie ridicată, cu atât mai mult de când a fost ales Donald Trump. Un comandant superior NATO a declarat pentru spunea luni că, probabil, 3% va deveni noua țintă a Alianței.
Parisul „își mărește bugetul de apărare, dar întrebarea este: cum putem folosi acești bani în cel mai eficient mod, pentru a dezvolta capacități militare?” a spus și ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu.
El a menționat proiectul ”Abordarea europeană cu rază lungă de acțiune (ELSA)” – care reunește cele cinci țări prezente la Berlin plus Suedia care dezvoltă în comun o nouă rachetă de croazieră – ca exemplu al modului în care europenii încearcă să reducă decalajele de capacitate.
Poziție comună privind ajutorul pentru Ucraiina
Toți miniștrii au insistat asupra necesității de a continua să ofere asistență militară Ucrainei – ministrul britanic cerând chiar „dublarea” sprijinului.
„Noi cinci vrem să menținem Grupul de Contact al Apărării Ucrainei în viață”, a spus Boris Pistorius, referindu-se la gruparea condusă de SUA care organizează ajutor militar pentru Kiev.
În discuțiile publice, numele lui Donald Trump nu a fost menționat, dar ”umbra” sa asupra reuniunii a fost palpabilă. „Europa va trebui să acționeze din ce în ce mai coordonat cu obiectivele generale pentru a fi un partener bun pentru SUA”, a declarat și ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz.
(Citește și ”UE a refuzat excluderea cheltuielilor de apărare de la calculul deficitului, Polonia se gândește să emită obligațiuni de Apărare”)
***