12 mai, 2025

Autoritatea de reglementare a rețelei din Germania a început luni un proces formal de regândire a structurii taxelor pentru utilizarea rețelei de transport a energiei electrice, vizând un sistem mai bine adaptat pentru energia regenerabilă.

Taxele pentru utilizarea rețelei electrice reprezintă deja aproximativ 20% din facturile pentru curent electric din Germania, contribuind la prețurile ridicate la energie care se numără printre cele mai mari din Europa, afectând industria țării.

Producătorii de energie regenerabilă să contribuie la extinderea

Sistemul actual are nevoie de o reformă pentru a stimula veniturile și a implica mai multe părți interesate în susținerea costurilor de extindere a rețelei. Experții din industrie spun că acesta nu oferă stimulente pentru utilizatorii flexibili în vederea reducerii cererii la orele de vârf și nu reușește să orienteze planificarea infrastructurii energetice cu semnale clare de preț.


Într-un document de discuție publicat luni de autoritatea de reglementare, agenția a prezentat mai multe propuneri, inclusiv obligarea producătorilor de energie regenerabilă să contribuie la costul extinderii rețelei, până acum suportat doar de consumatori prin facturile lor de energie.

Taxă dinamică pentru utilizarea rețelei de transport

Noul sistem ar putea percepe o taxă fixă ​​sau o suprataxă bazată pe dimensiunea conexiunii unui utilizator, în loc de cantitatea de electricitate consumată. Acesta introduce așa-numita stabilire dinamică a prețurilor, care determină taxele de rețea în funcție de cât de ocupată este rețeaua, sperând să-i convingă pe consumatori să utilizeze energia într-un mod mai inteligent.

Agenția de reglementare, care a stabilit termenul limită de 30 iunie pentru ca publicul și părțile interesate să își prezinte punctele de vedere pe marginea documentului, ar putea stabili reguli speciale pentru o mai bună integrare a bateriilor și a sistemelor de stocare energie în sistem.

Pe lângă propuneri, noul guvern al Germaniei intenționează să reducă taxele pe energie la minimul european și să înjumătățească taxele pentru utilizarea rețelei de transport, cu scopul de a le plafona permanent, în încercarea de a reduce prețurile.

Combustibilii fosili asigură stabilitatea sistemului energetic

Germania, țara UE care a instalat cele mai multe parcuri fotovoltaice, are nevoie de combustibilii fosili pentru echilibrarea sistemului energetic. Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, susținând că, în ultimii ani, țara s-a concentrat mult prea mult pe protecția mediului.


„Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid”, a spus oficialul de la Berlin.

De aceea, „este important să ne mișcăm rapid pentru a organiza licitații pentru centrale pe gaze cu capacități instalate de cel puțin 20 de Gigawați, pentru a menține securitatea furnizării de energie electrică”, a susținut Reiche, citată de DPA și Agerpres.

Recentul blackout din Spania a arătat cât de importante sunt centralele pe gaze, a continuat Reiche.

În opinia sa, în ultimii ani Germania s-a concentrat mult prea mult pe protecția mediului, uitând alte aspecte.

„Expansiunea energiilor regenerabile ne-a adus mai aproape de obiectivul nostru privind neutralitatea climatică”, a spus Reiche.


Totuși, a creat și costuri pentru sistemul energetic, sub forma costurilor cu extinderea rețelelor, costuri cu blocajele pe rețea și costurile cu termocentralele pe cărbune și gaze, care trebuie analizate acum.

Centralele nucleare nu vor fi repornite

Cu toate acestea, Katharina Reiche a exclus o revenire la energia nucleară, cum au cerut Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială din Germania în campania electorală.

„Energia nucleară face parte din mixul energetic european, nu din mixul energetic al Germaniei”, a spus Reiche, care a adăugat că procesul de închidere a centralelor nucleare este finalizat, iar o eventuală revenire la energia nucleară ar presupune nu doar bani, ci și încrederea companiilor care ar trebui să construiască noi reactoare, încredere care nu mai există.

Șansa de revenire la energia nucleară a fost risipită în perioada crizei energetice „și acum trebuie să trăim cu această realitate”, a spus oficialul german.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: