fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

G20 – Compromisuri fragile: Protecționismul nu a mai fost incriminat / SUA și China reiau negocierile / OMC – ținută în viață cu bune intenții

de Adrian N Ionescu , 29.6.2019

Summit-ul șefilor celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) s-a încheiat, duminică, la Osaka, cu un armistițiu fragil, care promite dar nu rezolvă.

Reuniunea a lăsat speranța că noi negocieri vor aduce progresul major nerealizat acum, dar nu a blocat un eventual curs nefavorabil al confruntărilor comerciale globale, cu riscul compromiterii creșterii economiilor.

Mai mult, 19 dintre liderii G20 s-au abținut să denunțe protecționismul, pentru a-l convinge pe președintele SUA, Donald Trump, să nu continue ostilitățile.

Un adevărat succes: OMC rămâne în viață

Oricât de minor ar părea față de alte mize, acordul general privind „necesitatea” reformării Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este cel mai important rezultat al reuniunii G20 de la Osaka, dincolo de:

  • reluarea negocierilor sino-americane – cu finalitate imprevizibilă, și de
  • acordul comercial istoric dintre UE și blocul sud-american Mercosur – dar care încă nu atârnă atât de greu în balanța echilibrului global.

OMC va înceta să mai funcționeze la sfârșitul acestui an, dacă Donald Trump nu este convins să permită numirea judecătorilor care arbitrează disputele, pe care încă o blocheză.

Rolul practic al OMC este chiar acesta: pune la dispoziție un sistem de rezolvare care previne escaladarea disputelor comerciale în războaie tarifare.

Or politica Administrației Trump a afectat tocmai sistemul OMC, iar spirala supratarifelor comerciale a fost stopată cu greu la Osaka. Deocamdată.

Faptul că declarația finală G20 spune că reforma OMC este necesară „este important pentru că, altfel, OMC ar fi intrat în incapacitatea de a lucra. Iată de ce acest punct al comunicatului este atât de important pentru noi”, a declarat Angela Merkel, citată de Politico.

 

„Nu a fost nici un progres major dar… toți participanții și-au confirmat dorința de a acționa în continuare pentru îmbunătățirea sistemului comercial global, inclusiv pentru reformarea OMC”, a declarant Vladimir Putin, citat de Reuters.

 

Paliative politice pentru toți

Rezultatele G20 Osaka nu garantează nici un progres ulterior spre un „comerț liber, corect, nediscriminatoriu și transparent” (cum spune declarația finală), dar nici nu subminează campaniile liderilor politici, odată întorși acasă dintr-o lume tulburată de amenințări.

Și toți au mult de lucru acasă:

  • Donald Trump trebuie să înceapă să se pregătească să obțină nominalizarea pentru o nouă competiție prezidențială, în condițiile în care startul democraților pare mai convingător, iar divizarea societății americane este tot mai dramatică.
  • Uniunea Europeană are nevoie de toată forța politică pentru a-și alege noi lideri care s-o apere de deraierile naționaliste și populiste interne, dar și de ofensiva externă, ilustrată de schimbul de replici Putin – Tusk privind presupusa caducitate a liberalismului.
  • Aflată în continuăm însănătoșire economică, Japonia nu are nevoie de încă un front politic intern legat de viabilitatea acordului militar cu SUA, care îi asigură contribuția acestora la propria apărare, dar care a fost declarat „dezechilibrat” de Donald Trump.

Negocieri marca Trump: Îi insultă public, apoi le cere să bată palma

Declarația finală de la Osaka a fost în permanent pericol de a nu exista, pentru că SUA a refuzat persistent să fie de accord cu orice abordare a schimbărilor climatice, în ciuda poziției favorabile a celorlalți participanți.

A fost ocazia cu care tehnica de negociere a Adminstrației Trump a funcționat la parametrii proiectați. Cartea schimbărilor climatice a fost jucată din nou.

„Îi insultă pe toți public și apoi le cere în spatele ușilor închise să bată palma”, potrivit editorialistului Foreign Policy.

Până în cele din urmă, cu celelalte puncte ale declarației comune s-a ajuns la formulări convenabile negociatorilor americani și, într-un târziu, s-au declarat de accord cu așa zisul format „19 to1”, exersat la reuniunea anterioară G20 de la Buenos Aires: SUA nu a semnat capitolul separat privind clima.

Semnificativ este faptul că nici acest format nu ar fi fost posibil fără angajamentul diplomatic susținut al Chinei.

Tratatul UE – Mercosur, încă o reușită europeană istorică și simbolică

Tratatul comercial UE – Mercosur este o reușită epocală după 20 de ani de negocieri și una care sfidează cursul protectionist pormovat de Casa Albă, mai ales că vine după un alt acord comercial istoric, dintre UE și Japonia.

Uniunea Europeană reușește astfel, din nou, să dea tonul corect în concertul global, arată direcția corectă și înaintează cu succes pe ea, dar fără masa critică a cifrelor care să facă o diferență decisivă „pe teren”.

Este cu mult mai bine cu tratatele comerciale ale UE cu Japonia și America de Sud decât fără ele. Totuși, deși acestea arată că practica reducerilor de taxe este câștigătoare față de cea a supratarifării, cifrele arată unde este puterea.

Acordul UE – Mercosur prevede reduceri de tarife vamale în valoare de 4 (patru) miliarde de euro, de patru ori mai mari decât prevede acordul UE – Japonia, dar de sute de ori mai mici decât suprataxele din tirul încrucișat dintre SUA și China.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.6.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult

Europa

Comisia Europeană extinde măsurile de control a investițiilor, împotriva preluărilor ostile din afara UE. Mai ales a celor chineze

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, la proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Măsura este… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, promite Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, că Guvernul a aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, spunând că şi acestea… Mai mult