miercuri

17 aprilie, 2024

16 mai, 2019

În vreme ce SUA a lansat o nouă serie de reglementări comerciale care țintesc China și în special schimburile cu produse tehnologice sensibile pentru securitatea națională, Franța nuanțează și refuză un „război tehnologic”.

Departamentul de Comerț al SUA a inclus Huawei Technologies și 70 de companii afiliate acesteia pe lista neagră a celor care nu pot cumpăra tehnologie americană fără o aprobare specială.

Totodată, președintele Donald Trump a declarat semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să mai folosească echipamente ale firmelor care expun SUA la riscuri de securitate națională. Firma cea mai vizată de acest ordin, deși nu explicit, este tot Huawei, potrivit Reuters.


Măsurile au fost luate chiar după ce secretarul Trezoreriei SUA a spus că va vizita China pentru a relua tratativele de „pace” comercială, în urma impunerii de către Casa Albă de noi supratarife comerciale, săptămâna trecută, la care China a replicat cu măsuri proporționale.

Divergențe transatlantice

În schimb, președintele Franței, Emmanuel Macron a adoptat o poziție mult mai nuanțată, spunând că ţara sa nu urmăreşte blocarea sa şi că „lansarea acum a unui război comercial nu este potrivită”, deși dorește se apere securitatea națională și suveranitatea europeană.

Poziţia Franţei este similară celei a Germaniei. Cancelarul Angela Merkel a declarat că țara sa nu va incrimina o anumită companie prin planurile de a însăpri regulile privind securitatea rețelelor sakle de telecomunicații.

Administrația americană suspectează China că folosește echipamentele Huawei de nouă generație pentru spionaj, acuzație respinsă de chinezi.


Totodată, SUA a căutat aliați în Occident împotriva presupusei amenințări chineze, dar a și avertizat țările mai flexibile că nu le va mai împărtăși informații privind dezvoltările tehnologice.

„Includerea Huawei sau a oricărui alt furnizor lipsit de încredere în orice segment al reţelei de telecomunicaţii 5G este un risc. (…) Dacă alte ţări vor permite accesul unor companii lipsite de încredere, va trebui să reevaluăm capacitatea de a împărtăşi informaţii cu aceste țări şi de a fi conectaţi cu ele”, a declarat Robert Strayer, secretar adjunct pentru politica cibernetică și informatică din Departamentului de Stat american.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: