vineri

19 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2019

Primele demonstrații din acest an ale Vestelor galbene au adus noi violențe și au înregistrat și o premieră – pentru prima oară după 1999, a fost atacată o clădire guvernamentală.

O mașină a fost dirijată spre intrare, a trecut prin porțile mari de lemn ale ministerului pentru relația cu parlamentul, după care atacatorii, printre care și bărbați îmbrăcați complet în negru, au spart mai multe geamuri din curtea interioară, înainte de a fi scoși din incintă de forțele de ordine.


Ministrul și ceilalți angajați din clădire au fost evacuați printr-o ieșire din spatele clădirii.

De asemenea, o mie de “veste galbene” au manifestat sâmbătă, pentru prima oară, în faţa sediului agenţiei France Presse (AFP) din Paris, scandând sloganuri împotriva mass-media.

Peste 50.000 de persoane au protestat în mai multe orașe din Franța, comparativ cu mai puțin de 30.000 în cea de-a șaptea săptămână, scrie The New York Times. Au fost arestate cel puțin 34 de persoane.

În Paris au demonstrat circa 3.000 de persoane, mult mai puțini decât în primele weekemduri de proteste.


În apropierea Musée d’Orsay in Paris, poliția a folosit gaze lacrimogene, iar pe Champs-Élysées demonstranții au aruncat cu pietre către forțele de ordine, care au ripostat folosind tunurile cu apă.

Pe Bulevardul Saint-Germain, simbol al bogăției, au fost incendiate mai multe scutere și o mașină, iar pe unul dintre podurile foarte frecventate de turiști au avut loc mai multe ciocniri între civili și polițiști.

Unul dintre manifestanții identificați ca agresori ai polițiltilor este Christophe Dettinger, în vârstă de 37 de ani, fost campion de box al Franţei în anii 2000. 

Noile proteste, care se bucură de susținerea unei părți extinse din populație, sunt dovada căvestele galbene nu consideră suficiente măsurile anunțate de guvernul de la Paris, comentează presa franceză. Reamintim că președintele Emmanuele Macron a anunțat creșterea salariului minimși alte câteva concesii ce vor duce în 2019 la depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB, impus la nivel UE.

Ministrul de interne francez Christophe Castaner a făcut apel sâmbătă la „responsabilitate şi la respectarea legii”.

„În timp ce la Paris şi în alte oraşe s-au constatat tensiuni şi violenţe, am organizat împreună cu reprezentanţii forţelor noastre de securitate o videoconferinţă cu prefecţii din zonă. Îndemn pe toată lumea să acţioneze responsabil şi să respecte legea”, a scris Castaner pe contul său de Twitter.

Emmanuel Macron a comentat și el noile violențe: ″Încă o dată, violenţa extremă a ajuns să atace Republica – gardienii, reprezentanţii, simbolurile sale. Cei care comit aceste acte uită inima pactului nostru civic. Dreptatea va fi făcută. Toată lumea trebuie să se reunească pentru dezbatere şi dialog”, a scris preşedintele Republicii pe Twitter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: