joi

28 martie, 2024

1 aprilie, 2014

Manuel Valls, fost ministru de Interne, a fost nominalizat luni seara premier de către preşedintele francez Fracois Hollande. El începe marţi consultările pentru constituirea echipei executive. Manuel Valls este cunoscut în România pentru opoziţia sa înverşunată faţă de aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi pentru expulzarea romilor, devenită politică antiimigraţie.

Manuel Valls s-a născut la Barcelona în 1962 şi a obţinut cetăţenia franceză abia la 20 de ani, chiar dacă devenise membru al Partidului Socialist la 17. Presa din Spania vorbeşte marţi despre un „spaniol în fruntea guvernului francez”, iar cotidianul catalan La Vanguardia scrie că este „un premier suporter al echipei de fotbal Barcelona, care vorbeşte catalana”.

Actualul premier este un politician ambiţios: în 1997 a devenit şeful biroului de comunicare al cabinetului lui Lionel Jospin, premier la acea vreme, iar din 2001 în 2012 a fost primar al unei suburbii a parisului. În competiţia internă din partid, el a fost unul dintre candidaţii pentru preşedinţia Franţei. A renunţat şi şi-a acordat sprijinul lui Francois Hollande. În momentul în care acesta a ajuns la putere, Manuel Valls a devenit ministru de Interne, unul dintre cei mai duri politicieni şi un înverşunat luptător antiimigraţie.

Un politician francez bine cunoscut românilor


Dacă administraţia Sarkozy a fost dur criticată pentru amprentarea şi expulzarea romilor, mulţi dintre ei provenind din România, socialistul Manuel Valls a continuat această politică şi mai acerb.

De altfel, este adeptul cotelor privind imigraţi şi a fost un adevărat scandal în Franţa pentru o remarcă făcută pe vremea când era primar. La o plimbare printr-o piaţă, dzupă ce a trecut pe lângă o persoană de culoare, a afirmat că „oraşele ar arăta mult mai bine dacă ar fi mai mulţi albi”.

În privinţa repatrierilor, în 2012 – primul an al socialiştilor la putere – numărul acestora a crescut cu 12% faţă de anul precedent. Ţintele principale au fost romii din România şi Bulgaria.

Atitudinea sa faţă de romi i-a atras criticile propriilor colegi de partid. El a declarat că aceştia nu pot fi integraţi, prin urmare singura soluţie este trimiterea lor în ţările de origine. Anul trecut a dispus expulzarea Leonardei Dibrani, o fetiţă romă a cărei familie provenea din Kosovo. Copila a fost luată de poliţie chiar din timpul unei excursii pe care o făcea cu şcoala, iar trimiterea ei în Kosovo a scos în stradă liceeni. Mii de elevi au protestat atunci faţă de această metodă, leonarda nefiind sigurul caz, însă a fost cel mai celebru.


Ministrul de Interne de atunci a fost acuzat de colegii săi că a trădat idealurile socialiste, însă popularitatea sa în rândul alegătorilor a crescut.

Manuel Valls a fost unul dintre puternicii oponenţi ai aderării României la spaţiul Schengen. „Evident, ca ministru de Interne al Franţei şi ca membru al Consiliului Miniştrilor de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană, am o poziţie mai mult decât rezervată în privinţa deschiderii imediate a acestei frontiere, câtă vreme România şi Bulgaria nu îşi achită obligaţiile”, spunea el în septembrie 2013.

Manuel Valls, un salvator al socialiştilor

Remanierea a fost văzută ca singura soluţie pe care Francois Hollande o putea adopta după esecul din alegerile locale. Mai mult, un sondaj arată socialiştii chiar pe locul trei, la câteva procente – în marja de eroare – în spatele partidului de extremă dreapta Frontul Naţional.

Manuel Valls este văzut ca o mână forte, capabil să închege o echipă coerentă şi sudată care să pună în practică pactul de responsabilitate, piatra de bază a politicii economice a preşedintelui francez, care prevede scăderea fiscalităţii pentru companii, în vederea creării de locuri de muncă.

Din echipa premierului Valls presa franceză speculează că va face parte şi fosta parteneră de viaţă a preşedintelui Franţei, Segolene Royale, căreia i-ar putea reveni un minister al Educaţiei extins.

Un sondaj publicat luni în Franţa arăta că trei sferturi dintre francezi credeau că Jean-Marc Ayrault nu mai trebuie să rămână premier, ceea ce s-a si întâmplat. Iar pe primul loc în preferinţele francezilor se află Manuel Valls – unul dintre trei francezi susţin că este cel mai potrivit pentru funţia de premier. La mare distanţă de acesta s-au situat Martine Aubry – 17% şi Laurent Fabius – 16%.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: