vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2022

Adunarea Națională, camera legislativă inferioară a Franței, a aprobat un pachet de sprijin de 44 de miliarde de euro menit să ajute francezii să facă față consecințelor inflației în creștere și prețurilor la energie.

Măsurile sunt cuprinse în două texte, așa-numita lege privind cumpărarea de energie, aprobată săptămâna trecută, și o versiune actualizată a legii bugetului, adoptată miercuri dimineața, la ora 04.00. Ambele proiectele de lege intră joi în dezbaterea Senatului.

Dezbaterile parlamentare privind noul set de măsuri au fost un test pentru președintele francez Emmanuel Macron, a cărui coaliție a pierdut majoritatea absolută la Adunarea Națională în urma alegerilor din iunie.


Potrivit Politico, opoziția a reușit să impună amendamente la proiect, inclusiv un pachet de sprijin în valoare de 230 de milioane de euro pentru cei care își vor încălzi la iarnă locuințele cu păcură.

9,7 miliarde de euro din cele 44 de miliarde alocate pachetului de sprijin sunt repartizate naționalizării integrale a EDF, urmând să fie achiziționat și restul de 16% acțiuni care nu sunt încă deținute de statul francez.

Aproximativ 20 de miliarde de euro sunt alocate măsurilor de bază privind susținerea puterii de cumpărare a cetățenilor, alte 12 miliarde sunt alocate pentru plata dobânzii datoriei publice.

Alte măsuri aprobate includ prelungirea plafoanelor existente la prețurile la gaz și electricitate până la sfârșitul anului 2022, creșterea pensiilor și a prestațiilor sociale și eliminarea taxe audiovizuale. Radiodifuziunea publică va fi finanțată din veniturile colectate din TVA.


De asemenea, guvernul urmează să majoreze reducere existentă de 18 cenți pe litru la combustibil până la 30 de cenți pe litru pentru septembrie și octombrie, iar apoi să o reducă la 10 cenți pe litru până la sfârșitul anului.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: