Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (principalul indicator al consumului final) în primele două luni ale anului a crescut cu 3,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2024 (serie ajustată).
Scădere s-a înregistrat în cazul vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun, (-0,5%) în timp ce cheltuielile pentru achiziția de produse nealimentare au crescut cu 6,3% în perioada analizată. Vânzările de carburanți pentru autovehicule s-au majorat cu 1,8% în perioada analizată.
Statistica oficială relevă faptul că, în februarie 2025 vs februarie 2024, consumul final, ca serie brută, s-a majorat cu 1,1%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+4,3%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,3%). În același timp, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun s-au diminuat cu 4%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, ca serie ajustată, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 3,3%, în februarie, anul curent, față de luna similară din 2024, ca urmare a vânzărilor de produse nealimentare (+5,9%) și a comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). La polul opus s-au aflat vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, cu scăderi de 0,4%.
Datele INS evidențiază, totodată, că, de la o lună la alta (februarie vs ianuarie 2025), cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut atât ca serie brută (-2,1%), cât și ca serie ajustată (-1%), în principal din cauza rezultatelor negative înregistrate în vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun.
Analiștii de la BCR Bank anticipează o încetinire a dinamicii vânzărilor cu amănuntul în 2025 la +2,3% de la +8,6% în 2024. Consumul gospodărilor se află sub presiunea consolidării fiscale, încetinirea creșterii salariilor reale și de incertitudinea politică din prima jumătate a anului.
Consumatorii sunt mai reținuți la cheltuieli
Încrederea consumatorilor a scăzut marginal în martie din cauza unei viziuni mai negative a populației asupra situației financiare anterioare, precum și asupra situației lor economice viitoare. Cu toate acestea, consumatorii se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a situației lor financiare față de luna anterioară.
Încrederea managerilor din comerțul cu amănuntul a crescut în martie, ca urmare a activității mai puternice și a stocurilor scăzute. Așteptările oamenilor de afaceri pentru viitor au scăzut însă, raportat față de ultima lună.
Un semnal că consumatorii români devin mai precauți cu cheltuielile, este dat de scăderea vânzărilor online, constând în principal în articole nealimentare, care au pierdut din viteză în ultimele luni.
Dinamica creditelor de consum este puternică, ajutată de relaxarea condițiilor de creditare și de o reducere a ratelor dobânzii de aproape 2 puncte procentuale în ultimul an pentru creditele noi, datorată excedentului de lichiditate din sistemul bancar.
Cititi si: Alarmă: Semnele recesiunii citite în zațul execuției bugetare. deficit de 1,58% după doar 2 luni – Probleme mari la venituri, consum, investiții, dobânzi
***