sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 octombrie, 2014

Fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser (foto), filmat de o echipă de jurnalişti în 2011, în timp ce promitea amendamente la legi europene în calitatea sa de eurodeputat, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, anunţă AFP.

În investigaţia jurnaliştilor de la „Sunday Times” a fost implicat şi europarlamentarul român Adrian Severin.

Potrivit deciziei definitive a Curţii Supreme din Austria, Ernst Strasser, un conservator în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că a acceptat să prezinte, în schimbul unei remuneraţii, amendamente la legi europene în 2010 şi 2011.


Politicianul austriac, constrâns să părăsească Parlamentul European în martie 2011, a atacat în apel decizia Tribunalului din Viena, din martie, prin care era condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Curtea Supremă a respins luni acest apel, reducând totuşi pedeapsa cu şase luni.

Într-un prim proces, Strasser a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dar Curtea Supremă a casat verdictul pentru viciu de formă.

Cum s-a declanşat scandalul

Ernst Strasser a fost constrâns să demisioneze în martie 2011 din postul de eurodeputat, după ce a fost filmat de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, care pretindeau că sunt lobby-işti.


Filmat cu camera ascunsă, în 2010 şi 2011, el a acceptat să prezinte amendamente favorabile unui grup de lobby, în schimbul unor remuneraţii de până la 100.000 de euro pe an. Înregistrările video au fost difuzate pe YouTube.

Jurnaliştii britanici au realizat filmări similare cu alţi trei eurodeputaţi, care s-au arătat de asemenea dispuşi să participe la acte de corupţie. Aceştia sunt românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba.

Cum au reacţionat „colegii lobbişti”, cum a reacţionat Adrian Severin

La începutul lui februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legile europene în schimbul unei remuneraţii şi a fost condamnat de un tribunal la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică “The Sunday Times” împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 12 aprilie 2011, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008).

În 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Severin noile acuzaţii.

În septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: