Un număr de 223.700 de persoane inactive declarau anul trecut că doresc să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În paralel, numărul persoanelor subocupate a scăzut, mai arată INS.
Numărul este în creștere, avansul față de anul anterior, 2023, fiind de 10,5%.
Ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2024 de 1,1%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent.
Setul de trei indicatorii publicați marți de INS, care sunt prezentați o singură dată pe an, oferă o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, și reprezintă categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii:
- persoane subocupate
- persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul
- persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.
Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.
Cei trei indicatori constituie „arii” de diferenţiere şi întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte:

Situația din 2024:
- Numărul șomerilor BIM (15 – 74 de ani) a fost de 451.000 persoane.
- Din rândul populației inactive în vârstă de 15-74 ani (6,139 milioane persoane), 223.700 persoane făceau parte din forța de muncă potențială adițională (în creștere cu 21.300 față de anul precedent).
- Dintre acestea: 214.300 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.
Numărul persoanelor subocupate, în scădere – cu 11,53%

- Aproximativ 87.500 persoane ocupate cu program parțial, în 2024, doreau și erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate.
- Numărul echivalează cu 1,1% din populația activă și din populația ocupată și cu 35,3% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program parțial.
- Față de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 11.400.
(Citește și: Șomajul și ocuparea în România: 42% din tinerii șomeri sunt de lungă durată – creștere impresionantă a ocupării persoanelor între 55 și 64 de ani)
****