vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2018

Ministerul Fondurilor Europene anunță că a aprobat cinci proiecte majore noi, în valoare totală eligibilă de 675 de milioane de euro, pe fonduri structurale și de coeziune „ pentru sectorul de apă”, potrivit declaraţiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Declaraţia vine după ce comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avertizat încă odată Guvernul în privinţa marilor întârzieri ale absorbţiei fondurilor europene de infrastructură, care ar putea fi, astfel, pierdute.

(Citiţi şi: Document / Comisarul Corina Crețu – al treilea avertisment pentru guvern asupra dezastrului absorbției fondurilor de infrastructură)

Ministerul Fondurilor Europene susţine că a stabilit două priorităţi majore, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare:

  • Susţinerea pregătirii şi implementării portofoliului de proiecte majore 2014 – 2020;
  • Consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă, în parteneriat cu berd (proiect finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), a mai spus Rovana Plumb, la Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, potrivit sursei citate.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că au fost semnate şi primele contracte de lucrări în domeniu, ceea ce reprezintă, în fapt, startul lucrărilor atât de necesare pentru conformare.

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, gestionat de Autoritatea de management POIM de la Ministerul Fondurilor Europene, are o alocare de 11,6 miliarde de euro, din care:

  • 6,94 miliarde euro din Fondul de Coeziune (FC) al Uniunii Europene,
  • 2,28 miliarde euro din fondul european de dezvoltare Regională (FEDR),
  • 2,41 miliarde de euro cofinanțare națională, amintește startupcafe.ro.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Fonsurilor Europene (februarie 2018) spun că, în cadrul POIM România a încasat de la Comisia Europeană rambursări de cheltuieli în proiecte europene în valoare totală de 858,2 milioane de euro, reprezentând o rată de absorbție de 9,11%.

În perioada de programare precedentă, 2007-2013, România a absorbit în cele două programe operaţionale corespondente actualului POIM, fonduri europene astfel:

  • Programul Operațional Sectorial Transport (POST): 3,2 miliarde de euro, adică 74,63% rată de absorbție, fără avansurile acordate de CE.
  • Programul Operațional Sectorial Mediu (POSM): 3,4 miliarde de euro, adică rată de absorbție de 78,48% fără avansuri (situația centralizată până la nivelul lunii noiembrie 2017).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: