miercuri

17 aprilie, 2024

16 mai, 2018

Ministerul Fondurilor Europene anunță că a aprobat cinci proiecte majore noi, în valoare totală eligibilă de 675 de milioane de euro, pe fonduri structurale și de coeziune „ pentru sectorul de apă”, potrivit declaraţiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Declaraţia vine după ce comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avertizat încă odată Guvernul în privinţa marilor întârzieri ale absorbţiei fondurilor europene de infrastructură, care ar putea fi, astfel, pierdute.

(Citiţi şi: Document / Comisarul Corina Crețu – al treilea avertisment pentru guvern asupra dezastrului absorbției fondurilor de infrastructură)

Ministerul Fondurilor Europene susţine că a stabilit două priorităţi majore, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare:

  • Susţinerea pregătirii şi implementării portofoliului de proiecte majore 2014 – 2020;
  • Consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă, în parteneriat cu berd (proiect finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică), a mai spus Rovana Plumb, la Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, potrivit sursei citate.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că au fost semnate şi primele contracte de lucrări în domeniu, ceea ce reprezintă, în fapt, startul lucrărilor atât de necesare pentru conformare.

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, gestionat de Autoritatea de management POIM de la Ministerul Fondurilor Europene, are o alocare de 11,6 miliarde de euro, din care:

  • 6,94 miliarde euro din Fondul de Coeziune (FC) al Uniunii Europene,
  • 2,28 miliarde euro din fondul european de dezvoltare Regională (FEDR),
  • 2,41 miliarde de euro cofinanțare națională, amintește startupcafe.ro.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Fonsurilor Europene (februarie 2018) spun că, în cadrul POIM România a încasat de la Comisia Europeană rambursări de cheltuieli în proiecte europene în valoare totală de 858,2 milioane de euro, reprezentând o rată de absorbție de 9,11%.

În perioada de programare precedentă, 2007-2013, România a absorbit în cele două programe operaţionale corespondente actualului POIM, fonduri europene astfel:

  • Programul Operațional Sectorial Transport (POST): 3,2 miliarde de euro, adică 74,63% rată de absorbție, fără avansurile acordate de CE.
  • Programul Operațional Sectorial Mediu (POSM): 3,4 miliarde de euro, adică rată de absorbție de 78,48% fără avansuri (situația centralizată până la nivelul lunii noiembrie 2017).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: