fbpx

14 martie, 2025

Economiile din Europa Centrală, dependente din perspectiva structurii economiei de exporturi, se confruntă cu riscuri din cauza încetinirii ritmului de creștere a comerțului mondial și a amenințărilor cu tarife vamale, riscuri care ar putea fi reduse prin implementarea de reforme structurale și eliminarea barierelor comerciale interne din UE, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de Reuters.

Țările din Europa Centrală sunt printre cele mai dependente de comerțul exterior din Uniunea Europeană, exporturile reprezentând o parte semnificativă din producție, de la 92% în Slovacia la 69% în Cehia, conform datelor Eurostat din 2023, în timp ce România, cu 39%, se situează sub media blocului, arată sursa citată.

Planul președintelui american Donald Trump de a impune tarife de 25% pe importurile din UE este probabil să afecteze creșterea în această regiune orientată spre export, deși Polonia, cea mai mare economie din regiune, este considerată mai puțin expusă. La fel, România, grație dependenței ceva mai mici de exporturi, din perspectiva structurii veniturilor din economie, este mai puțin expusă la riscurile directe de pe tarifele SUA.

România ar putea fi lovită indirect, dacă Germania va avea de suferit din cauza tarifelor vamale


Economia locală ar putea fi lovită indirect, din moment ce România are drept cel mai mare partener comercial pe Germania, care este una din țintele principale pe frontul comercial al administrației Trump, care vizează în special exporturile germane de automobile.

„În ultimele decenii, regiunea CEE (Europa Centrală și de Est) a beneficiat semnificativ de participarea crescută la lanțurile globale de valoare și aprovizionare”, a afirmat Geoff Gottlieb, reprezentantul regional senior al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, într-un interviu pentru Reuters.

„Cu toate acestea, acest model se confruntă acum cu dificultăți, deoarece creșterea comerțului global a început să încetinească, scăzând de la 6% în perioada 2000-2019 la 3% în 2022-2024”, a adăugat el Gottlieb.

Oficialul FMI a subliniat că țările din Europa Centrală ar trebui să se concentreze pe ceea ce este în controlul lor, urmărind implementarea de reforme structurale pentru a spori productivitatea și a îmbunătăți standardele de viață, în același timp împingând pentru eliminarea unor bariere comerciale „semnificative” existente în UE.

FMI îi face ecoul lui Mario Draghi: Sectorul european al serviciilor se confruntă cu bariere comerciale interne masive

El a mai menționat că sunt necesare eforturi pentru a ne asigura că firmele din Europa Centrală nu se confruntă cu costuri inutile atunci când încearcă să concureze pe plan internațional, adăugând că orice politică industrială emergentă ar trebui coordonată la nivelul UE.


Un sondaj al FMI din noiembrie 2024, realizat în rândul firmelor europene, a arătat că principalele bariere comerciale din UE includ infrastructura slabă la granițe, regulile de achiziții sau lipsa unor reguli armonizate în cadrul blocului, în timp ce sectorul serviciilor se confruntă cu bariere comerciale și mai mari.

„Eforturile continue pentru o piață unică mai profundă ar sprijini creșterea firmelor prin eliminarea constrângerilor legate de dimensiunea pieței”, a concluzionat raportul atașat sondajului din noiembrie.

(Citește și: ”Raport privind piața unică a UE: Comerțul intra-UE stagnează – Diversitatea reglementărilor naționale afectează creșterea”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: