Reorientarea politicilor fiscale și militare în Europa a produs valuri în piețele financiare internaționale, fluxurile de bani revenind pe bătrânul continent după ani de supraperformanță din partea piețelor americane.
Moneda unică europeană a înregistrat o mișcare dramatică în ultimele 3 zile, cu cea mai mare apreciere în raport cu dolarul, într-o perioadă atât de scurtă, din august 2015, în timp ce indicele bursier de referință din Germania, DAX 40, a consemnat cea mai bună performanță zilnică din finalul lui 2022 încoace – un plus de 3,4%.
Evoluția semnalează cerere majoră de euro pe piețe și repatrieri de capitaluri din SUA.
Schimbare de sentiment în rândul investitorilor, cu o perspectivă negativă pe SUA și pozitivă pe Europa: Planul lui Merz de-a crește cheltuielile Germaniei înclină balanța
Piețele europene beneficiază zilele acestea de reorientarea politicilor europene către cheltuieli mai mari și de faptul că administrația americană aplică politici anti-creștere economică:
reducerea deficitului bugetar (stimulul fiscal devine negativ)de la 6,9% în 2024 la 3% din PIB în 2026, tarife vamale care vor lovi inclusiv economia americană și o corecție a piețelor bursiere, care afectează încrederea de consum și consumul per total.
Ca atare, piețele bursiere europene înregistrează o supraperformanță majoră comparativ cu piețele americane, ceea ce arată cât de mari sunt intrările internaționale de capital în Europa din ultimele săptămâni.
Evoluția este susținută inclusiv de planul „cu orice preț” al lui Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei, de a reduce taxele și a debloca cheltuielile pentru apărare, cuplat cu o restructurare a infrastructurii Germaniei prin investiții de 500 de miliarde de euro în următorii 5 ani, echivalentul a 10-20% din PIB – asta pe lângă cheltuieli de apărare de 800-900 de miliarde de euro pe un orizont de 10 ani.
Germania a fost pănă acum una din cele mai slabe țări din perspectiva cheltuielilor publice.
Analiștii anticipează că repatrierea banilor investiți anterior în SUA va continua
Analiștii Data Trek se așteaptă ca piețele din Europa să supraperformeze în următoarele 4-5 luni în raport cu piețele din SUA, având în vedere inclusiv subevaluările acțiunilor europene și percepția extrem de negativă pe care o aveau investitorii asupra Europei.
Un alt risc pozitiv pentru piețe rămâne și perspectiva unei păci intermediate de SUA în ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina – o revenire parțială a dividendului păcii pentru Europa – și o eventuală reconstrucție a Ucrainei, care va susține activele denominate în euro.
Acțiunile firmelor de apărare din Europa (Rheinmetall în Germania) au înregistrat o evoluție verticală în ultimele săptămâni, accentuată în ultimele zile de discuțiile privind majorarea semnificativă a cheltuielilor militare.
„Facem upgrade pentru acțiunile din zona euro de la zona neutră. (…) Investitorii văd Europe drept un muzeu: un continent blocat în trecut, fără abilitatea de a inova sau de a genera profituri. Totuși, majoritatea problemelor pot fi rezolvate, iar compoziția piețelor europene s-au modificat pozitiv”, scriu analiștii BCA Research, o firmă canadiană de investiții.
La rândul ei, compania de date financiare EPFR arată că intrările de capital în fonduri de investiții care iau expunere pe acțiuni germane au fost negative în mod consistent de la începutul lui 2022, când Rusia a invadat Ucraina, cu o potențială redresare pe termen scurt și mediu a acestor fluxuri.
Acțiunile europene sunt subevaluate în raport cu acțiunile americane
Conform Goldman Sachs, acțiunile europene au avut deja o reevaluare puternică după ce au ajuns în finalul lui 2024 la un raport al multiplului de evaluare P/E sub media istorică. În prezent, piața europeană de acțiuni se tranzacționează la un indice P/E de 14.2, potrivit Goldman Sachs, mult sub multiplul de evaluare P/E al S&P 500, de 26.2.
Notă: Raportul preț/câștig pe actiune (engl. Price earning ratio sau P/E ratio) este un indicator financiar de evaluare a unei companii listate la bursă si măsoară prețul curent al unei actiuni în raport cu câștigul pe acțiune.
În plus, acțiunile germane se tranzacționează la un discount al multiplului P/E de 35% în raport cu acțiunile americane.
(Citește și: ”Optimism în Europa: Viteza și amploarea expansiunii fiscale promise de Germania, bucurie ca la căderea Zidului Berlinului/ Revizuiri pozitive ale prognozelor de creștere””)
***