La doar o lună după ce a menținut perspectiva ratingului de țară al României la negativă, Fitch Ratings, una din cele 3 mari agenții internaționale de rating, a publicat o nouă analiză ce vizează România, în care se concentrează în special pe dinamica de pe scena politică din țara noastră.
În analiză, care este destinată investitorilor internaționali, Fitch vorbește nu neapărat despre economia României, ci se axează pe riscurile pe care alegerile prezidențiale din luna mai le prezintă pentru investitori.
Rezultatul alegerilor ar putea avea implicații asupra încrederii investitorilor și a consolidării fiscale
Incertitudinea politică va rămâne ridicată în România în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din luna mai, arată Fitch în analiză, iar prelungirea ciclului electoral întârzie măsurile de consolidare fiscală, fără de care deficitul bugetar al României din 2025 ar putea depăși până și ținta de 7,5% din PIB a Fitch, care se situează peste ținta Guvernului de 7,04%.
Fitch face trimite, când lansează acest avertisment, către deficitele bugetare mari din ianuarie și februarie, care la nivel cumulat se situează la o valoare nominală de 30 de miliarde (1,6% din PIB), similar cu nivelul de 29 miliarde de lei din 2024. Fitch anticipează că Guvernul va veni în a doua jumătate a acestui an cu noi măsuri de consolidare fiscală, la fel ca o bună parte din analiștii financiari din România.
În plus, spune Fitch, la fel ca majoritatea țărilor UE, România va fi supusă unor presiuni pentru creșterea cheltuielilor de apărare, care în 2024 s-au situat la 2,3% din PIB.
Creșterea economică sub potențial a României va duce datoria publică la 70% din PBI în 2028
În pofida riscurilor politice și fiscale, scenariul de bază al Fitch estimează o redresare modestă a economiei, cu o creștere a PIB sub potențial, de doar 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026. Agenția de rating punctează că avansul economie va sprijini reducerea deficitului până la un nivel în continuare ridicat, de 6,8% din PIB, în 2026.
„Aceste evoluții nu vor preveni însă majorarea ponderii datoriei ca procent din PIB la 62% în 2026 (de la un nivel de 49% în 2023), peste nivelul mediu de 56% prevăzut în cazul țărilor din aceeași categorie de rating (‘BBB’) și la aproximativ 70% din PIB până în 2028, conform proiecțiilor de bază ale agenției”, arată Fitch.
Potrivit agenției de rating, provocările legate de reducerea deficitelor bugetare record, stabilizarea datoriei și riscurile privind „durabilitatea” guvernului de coaliție în contextul polarizării sociale sunt reflectate în perspectiva negativă asociată ratingului suveran al României, care este „BBB-”.
Fitch punctează că George Simion, liderul AUR, beneficiază de susținerea lui Călin Georgescu
Fitch mai menționează că incertitudinea politică a crescut semnificativ după ce Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, în urma victoriei surprinzătoare a ultranaționalistului Călin Georgescu, din cauza unor interferențe străine. Alegerile parlamentare din decembrie au dus la o legislatură mai divizată, cu o creștere a numărului de partide de anti-europene, punctează agenția de rating.
„Evoluțiile din acest an sunt în concordanță cu opinia Fitch – menținută încă de la revizuirea ratingului din decembrie 2024, când am revizuit perspectiva României la Negativ – conform căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puțin până la alegerile prezidențiale”, arată Fitch.
La începutul lunii martie, Curtea Constituțională a respins în unanimitate candidatura lui Georgescu pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în luna mai, ceea ce a dus la proteste din partea susținătorilor acestuia. Georgescu a acceptat hotărârea și îl susține pe George Simion, a cărui candidatură ar putea deveni acum punctul central pentru atragerea sentimentului anti-sistem și a voturilor de protest, punctează Fitch în analiza sa, destinată în special investitorilor internaționali.
Fitch mai menționează că politica externă și apărarea sunt responsabilități-cheie ale președintelui, însă acesta nu are niciun rol formal în politica economică sau în măsurile legate direct de absorbția și alocarea fondurilor UE.
„Cu toate acestea, rezultatul alegerilor prezidențiale ar putea avea implicații asupra încrederii investitorilor, a sustenabilității guvernului de coaliție și a capacității sale politice de a pune în aplicare consolidarea fiscală”, arată analiștii Fitch.
(Citește și: ”Guvernul și-a asigurat deja un sfert din necesarul de finanțare: Împrumuturi de aproape 56 mld. lei în primele 2 luni”)
***