marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2019

Republica Moldova a semnat trei acorduri importante în sumă totală de 100 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA) pentru finanțarea proiectului de interconectare cu România, potrivit Moldpres.

Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA, parte a grupului Băncii Momndiale) va acorda Republicii Moldova două finanțări în sumă de 47,9 milioane de euro și de 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Moldova.

 berd va oferi un o finanțare nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”.

Proiectul de inteconectare și modernizare a rețelei


Banii vor fi utilizați pentru construcţia staţiei back-to-back în Vulcăneşti și a unei linii de transport aeriene de 400 kV care va interconecta sudul Republicii Moldova cu Chişinăul.
Proiectul, considerat strategic pentru Republica Moldova, „este elaborat în comun de Guvern, BERD, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Uniunea Europeană”.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport al energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău.

Preliminar, s-a convenit că Banca Mondială va finanța consolidarea internă: extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești – Chișinău, iar construcția stației din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană.

„Este un pas înainte în conectarea sistemului energetic cu rețelele din Europa și va contribui în mod extraordinar la securitatea energetică a Republicii Moldova. Mă bucur că și UE este partener în susținerea acestui proiect, important pentru țară și oamenii săi”, a afirmat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.


Șefa biroului berd din Republica Moldova, Angela Sax, a subliniat că prin semnarea acordurilor autoritățile moldovene se pot convinge de susținerea de către partenerii de dezvoltare a procesului de reforme în Moldova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La rândul ei, Arina Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a spus că prin semnarea celor trei acorduri se pune fundamentul unei mai mari asigurări a securității energetice a Moldovei. Oficialul BM a declarat că speră ca lucrările să fie efectuate rapid, ca cetățenii Republicii Moldova să poată resimți cu adevărat impactul acestui proiect, inclusiv prin tarife.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: