cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Filosofia bugetară a noului guvern francez: taxe peste taxe peste taxe și cheltuieli în scădere

1 octombrie, 2024

Michel Barnier (foto) vine marți în parlamentul francez pentru prima dată în calitate de prim-ministru, pentru a susține un discurs care prezintă modul în care intenționează să controleze finanțele publice.

Revenire în ținta de deficit în 5 ani

Potrivit Bloomberg, premierul Barnier va anunța taxe suplimentare pentru a aduce la buget între 15 și 18 miliarde de euro, în încercarea de a recâștiga controlul asupra finanțelor publice ale țării.
El va anunța și obiectivul de a aduce deficitul bugetar în plafonul Uniunii Europene de 3% din PIB până în 2029.
Ministerul francez de Finanțe a refuzat să comenteze informațiile.

Taxe noi, taxe crescute – într-o țară în care Bugetul e peste 50% din PIB

Potrivit presei franceze, Barnier intenționează să tripleze contribuția excepțională pe veniturile mari pentru a strânge 3 miliarde de euro și va impune o taxă suplimentară companiilor în valoare de 8 miliarde de euro. În plus, el va stabili o creștere a taxelor cu 3 miliarde de euro pe energie electrică și alte 3 miliarde de euro percepute companiilor energetice și pe răscumpărarea de acțiuni.


Unele elemente pot fi anunțate doar atunci când guvernul va înainta un proiect de lege pentru bugetul de anul viitor. Ministrul de Finanțe, Antoine Armand, a spus că bugetul va fi prezentat în săptămâna din 9 octombrie și că cea mai mare parte a scăderii de deficit va veni din reducerea cheltuielilor.

Alertă la Paris: deficit de peste 6% din PIB

Guvernul recent numit al lui Michel Barnier a avertizat săptămâna trecută că deficitul bugetar riscă să ajungă la peste 6% din PIB în acest an.

Această prognoză a fost crescută în mod repetat de la 4,4% planificat inițial de administrația anterioară, pe fondul neatingerii țintelor de venituri fiscale, în timp ce autoritățile locale și-au crescut cheltuielile.

Derapajul bugetar i-a îngrijorat pe investitori, care au renunțat la active franceze de când Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul, la începutul lunii iunie.


Prima de risc pentru obligațiunile pe 10 ani ale țării față de echivalentele germane a crescut la aproximativ 80 de puncte de bază – aproximativ ala același nivel cu cel al Spaniei – de la sub 50 de puncte de bază în mai, anul acesta.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: