fbpx

12 martie, 2025

Țările din zona euro rămân ferm hotărâte să reducă cheltuielile nete ale guvernelor, în ciuda promisiunilor recente de a spori investițiile în apărare, au declarat oficiali europeni de rang înalt după ședința Eurogrup din debutul săptămânii, potrivit Euractiv.

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a declarat într-o conferință de presă că „poziția fiscală generală” a zonei euro în acest an este încă așteptată să fie „negativă din punctul de vedere al stimulului fiscal”, în linie cu acordul anterior al miniștrilor de finanțe din zona euro din decembrie.

„Rămâne valabilă acea declarație și orientare de la ședința din decembrie? Da, rămâne”, a spus Donohoe, care este și ministrul finanțelor Irlandei.


Donohoe a adăugat că, cu toate acestea, miniștrii recunosc că „ne aflăm într-o lume foarte, foarte diferită” comparativ cu cea de dinaintea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, care a dat peste cap gândirea convențională din Europa și de la Bruxelles, mai ales în contextul punerii sub semnul întrebării a angajamentului SUA față de securitatea europeană.

Germania a propus recent un plan de investiții în apărare și infrastructură de 1 trilion de euro – Odată aprobat, planul va crește stimulul fiscal din UE

Vorbind alături de Donohoe, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a remarcat, de asemenea, că declarația Eurogrupului din decembrie „rămâne valabilă”, el subliniind necesitatea de a ține sub control inflația, care rămâne ușor peste obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene (BCE).

Dombrovskis și Donohoe s-au confruntat anterior cu privire la noile investiții în apărare, care ar necesita modificări ale perspectivei fiscale generale a blocului. La întâlnirea miniștrilor de finanțe din zona euro de luna trecută, Dombrovskis a susținut că politica fiscală a blocului se va „muta cu siguranță către o direcție mai expansionistă”.

Comentariile recente vin după ce Germania a anunțat marțea trecută un pachet fiscal de investiții în apărare și infrastructură în valoare de aproximativ 1 trilion de euro.

Proiectul de lege, care nu este încă sigur că va trece de Bundestag, a venit la doar câteva ore după ce Comisia Europeană a propus o serie de măsuri – inclusiv suspendarea regulilor fiscale recent revizuite ale blocului – prin care Bruxelles speră că să crească investițiile în apărare cu 800 de miliarde de euro în următorii patru ani.

Comisia Europeană va veni cu o nouă suspendare a regulilor fiscale – țările vor putea depăși ținta de deficit de 3% din PIB, pentru a face investiții în apărare


Săptămâna trecută, reprezentantul Germaniei la UE a declarat, de asemenea, ambasadorilor altor state membre că regulile fiscale, care amenință țările UE cu procedura de infringement dacă au deficite mai mari de 3% din PIB, ar trebui schimbate, nu doar suspendate.

Cu toate acestea, ministrul finanțelor al Germaniei, Jörg Kukies, a declarat înainte de ședința Eurogrupului de luni că poziția Berlinului privind necesitatea modificării regulilor va „depinde de formularea exactă cu care va veni Comisia” pe propunerea de suspendare a regulilor fiscale.

Dombrovskis a sugerat, totuși, că regulile nu vor fi revizuite în viitorul apropiat, subliniind că o versiune revizuită a acestora abia a intrat în vigoare anul trecut și că renegocierile „ar dura”, el adăugând că este nevoie de reacții rapide la problemele de securitate cu care se confruntă UE în prezent.

(Citește și: Planul de reînarmare al UE: risc ca țările cu spațiu fiscal limitat să nu poată să obțină sumele suplimentare la dobânzi acceptabile. Instrumentele)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: