miercuri

27 martie, 2024

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

12 mai, 2015

curs-euroCel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că românii sunt cei mai favorabili adoptării euro dintre toate națiunile rămase deocamdată în afara Eurozonei. Sondajul a acoprit cetățeni din Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și, în premieră, Suedia.

Celelalte două state care nu au adoptat euro, Marea Britanie și Danemarca, nu au intrat în sondaj deoarece aceste țări nu sunt obligate să-și schimbe moneda națională.

Scorul țărilor în care euro beneficiază de suport popular versus țările în care este respins de majoritatea populației este de 4 la 3, cu observația că cele patru țări în cauză sunt cele mai sărace relativ la media UE. Oarecum surprinzător, liderii opoziției la euro sunt cehii, care îi întrec în această privință chiar și pe suedezi.

1
Click pentru mărire

Per total respondenți, părerile rămân împărțite și s-au stabilizat după fluctuațiile din anii precedenți. Astfel, 49% dintre cei intervievați în cele șapte țări menționate susțin adoptarea euro, comparativ cu 52% în 2014 și 45% în 2013. Procentajul celor care se așteaptă la consecințe pozitive pentru țara lor în cazul trecerii la euro este și mai redus, respectiv 41%, în timp ce 53% se așteaptă la consecințe negative.

Din nou, România conduce în această privință, cu 54% din respondenți convinși de efectul pozitiv al trecerii la euro, față de 50% în Ungaria și doar 40% în Bulgaria ( interesant că bulgarii fac diferența între ce vor și consecințe ). La coada clasamentului apar din nou cehii, cu doar 26%. Cu toate acestea, 71% dintre ei au afirmat că s-ar descurca dacă ar fi nevoiți să treacă la euro, față de 89% în cazul românilor.

Noi suntem și cei care recunoaștem cel mai puțin faptul că nu suntem pregătiți pentru aderarea la Eurozonă, cu 69%. Acest procentaj se relaționează la o medie pe cele șapte țări de 79% și la un nivel maxim de 86% în Polonia. Din această perspectivă, polonezii par a fi cei mai raționali în motivarea deciziei de adoptare a euro (nu vor nu pentru că nu vor, ci pentru că nu e bine).

De reținut, o majoritate covârșitoare a celor intervievați a indicat drept esențială pentru pregătirea trecerii la euro afișarea prețurilor în ambele valute. 70% se așteaptă ca această afișare concomitentă în moneda națională și euro să aibă loc în magazine, 66% să figureze pe facturi iar 64% pe fluturașii de salariu.


În context, rezultă că dacă România va lua decizia fermă a trecerii la euro din 2019, ar trebui să o facă rapid, pentru a beneficia de sprijinul popular conjunctural, să stabilească foarte clar pașii ce trebui urmați și să pregătească deja afișarea duală a prețurilor, în lei și euro.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: