vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iulie, 2019

Cu ieşirea de marţi pe piaţa externă cu euroobligaţiuni (eurobonduri) planul de finanţare de pe pieţele externe s-a depăşit, iar banii ar urma să fie folosiţi la „prefinanţarea” deficitului ”de anul viitor”, susține ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor a făcut, marţi, două emisiuni de eurobonduri, în valoarea totală de 2 miliarde de euro, ajungând la atragerea a 5 miliarde de euro în acest an, peste programul de 4,2 de miliarde.

„Depăşindu-se planul, Ministerul de Finanţe revine în sfârşit la o abordare logică, în sensul că îşi ia în timpuri mai bune finanţare chiar şi pentru următoarea perioadă şi nu se împrumută atunci când arde, pentru că asta creşte costul de finanţare. Planul s-a depăşit într-adevăr în sensul că am luat deja şi pentru anul viitor, deci prefinanţăm practic ceea ce avem anul viitor de finanţat. Adică este o abordare corectă pe care un stat normal o are”, a ministrul Teodorovici, miercuri, citat de Agerpres.

(Citiţi şi: Împrumutul de marți al României – mai scump decât cel din luna martie. Și mai scump decât la oricine altcineva din UE)


Oficialul explicat că banii se folosesc pentru a finanţa partea de deficit şi pentru a onora obligaţiile de plată scadente din împrumuturile luate în trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Anul trecut, România a ieşit pe piaţa internaţională de capital de trei ori, reuşind să atragă împrumuturi de 3,75 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari.

Costurile de finanţare pe parcursul lui 2018, au fost de 2,5% pentru euroobligaţiuni emise la început de februarie pe 12 ani și de 2,875% pentru euroobligaţiuni pe 10 ani lansate în toamnă.

Ce a mai spus Eugen Teodorovici

  • „Pentru a finanţa partea de deficit în ansamblul său ( se folosesc n.r). Ministerul Finanţelor alocă ministerului de linie să spunem finanţările de care acestea au nevoie. Nu facem noi alocare în zona de pensii, pentru salarii sau pentru investiţii.
  • „Noi alocăm ministerelor care au de asumat nişte cheltuieli în timpul anului, acea finanţare necesară. Ştiţi foarte bine că multe finanţări se iau pentru a respecta nişte scadenţe pentru anumite sume care vin din trecut”
  • Vrem să ţinem oamenii în România, forţa de muncă și de aceea este nevoie de salarizare adecvată, care să determine cât de cât românii să rămână să cotizeze în România, şi atunci faci acest lucru, iei o măsură, iei o lege, fie salarizarea, fie legea pensiilor, multe astfel de chestiuni legate de zona socială, care costă.
  • Pe partea de investiţii nu o să avem niciun fel de abordare de limitare şi am declarat foarte clar ca ministru de Finanţe că vom deconta toate facturile legate de investiţii care vin până la sfârşit de an spre diferite ministere, de la caz la caz.
  • Cele două combinate normal că îţi dau un deficit. Şi atunci trebuie să îţi asumi, pentru că eşti un guvern politic, o astfel de abordare. Intensifici măsurile pe zona socială, ceea ce noi am făcut, creşti nivelul de investiţii, ceea sper să se facă din ce în ce mai agresiv în sensul bun şi atunci ai acest deficit”.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: