fbpx

23 martie, 2025

Ministerul Finanțelor a înregistrat joi prima licitație eșuată de titluri de stat a lui 2025, după ce a încercat să vândă obligațiuni pe 15 ani, mai precis obligațiuni cu scadența aprilie 2040. Ofertele băncilor au fost scăzute, la un total de 272,4 milioane de lei, sub valoarea din prospectul licitației de 300 de milioane de lei.

În cazul în care va fi redeschisă cu succes, scadența aceasta de obligațiuni va deveni cea mai lungă de pe curba randamentelor la titlurile de natura datoriei emise de Guvernul României.


Cel mai probabil, Finanțele au testat joi apetitul investitorilor, în special al băncilor, marii jucători din piața internă a titlurilor de stat, pentru o lungire a curbei, în condițiile în care toate emisiunile pe termen lung – peste 7 ani –, cu o singură excepție, au acumulat fiecare valori scadente cuprinse între 10 miliarde de lei și 16 miliarde de lei.  

Guvernul și Ministerul Finanțelor sunt în acest moment într-o poziție bună din perspectiva lichidității și finanțării deficitului și sumelor necesare pentru rostogolirea datoriei, după ce s-a asigurat deja un sfert din necesarul de finanțare doar în primele 2 luni ale anului.

(Citește și: ”Guvernul și-a asigurat deja un sfert din necesarul de finanțare: Împrumuturi de aproape 56 mld. lei în primele 2 luni”)

Ministerul Finanțelor încearcă să dezaglomereze scadențarul datoriei publice – maturitățile lungi au acumulat deja sume mari de plătit

În februarie 2023 Finanțele au încercat, la fel ca acum, să vândă obligațiuni pe 15 ani, cu scadența ianuarie 2038, dar ofertele băncilor și ale investitorilor au fost respinse atunci de Ministerul Finanțelor, cel mai probabil, din cauza dobânzilor ridicate care au fost solicitate.

Ulterior, în martie 2023, Finanțele au reușit să se împrumute pe o scadență tot de 15 ani (februarie 2038), iar în vara lui 2023 chiar s-au atras sume masive pentru o scadență atât de lungă (6,5 mld. lei), cel mai probabil grație acceptării dobânzilor ridicate (7,04% și 7,49%) cerute de bănci.


Cu toate că apetitul investitorilor pentru aceste titluri a fluctuat destul de mult în ultimii doi ani, cu mai multe licitații eșuate pe această scadență, în prezent, pe obligațiunile cu maturitatea februarie 2038 există o valoare nominală scadentă de 16,34 miliarde de lei, cea mai mare de pe toată curba datoriei publice interne. La aceste titluri, rata cuponului se situează la 7,9%.

(Citește și: ”Lunile critice ale lui 2025: Când are Guvernul marile scadențe la datoria publică – cu un total intern de 41 mld. lei – Scadențele pe Fidelis și Tezaur, sumă record”)

(Citește și: ”Băncile au bani pentru creditare: Surplusul de lichiditate din sistemul bancar a crescut la 28,7 mld. lei”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: