duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2012

Premierul Victor Ponta l-a numit, luni, pe Enache Jiru în funcția de secretar de stat al Ministerului Finanțelor Publice, coordonator al Trezoreriei.

Jiru îl înlocuiește astfel din funcție pe Cristian Sporiș, care fusese numit la MFP în februarie, de fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu.

Noul secretar de stat de la MFP, Enache Jiru, a fost consultant pentru Energy Holding.


Trader de energie electrică ce a beneficiat de cele mai substanțiale contracte bilaterale cu Hidroelectrica, Energy holding este firma lui Nicolae Bogdan Buzăianu, unul dintre cei supranumiți de preșdintele Traian Băsescu și de presă ”băieții deștepți” din energie.

Jiru a lucrat și pentru Investime Oil&Gaz ltd, o altă firmă la care președinte este omul de afaceri elvețian de origine română Nicolae Bogdan Buzăianu.

Potrivit declarației sale de avere din ianuarie 2011, Enache Jiru a obținut în anul 2010 16.000 de euro brut de la firma Investime Oil&Gaz ltd, pentru servicii de consultanță financiară.

Investime Oil&Gaz ltd. avea sediul social în Cipru, la Egkomi, o suburbie a orașului Nicosia, pe strada Agiou Prokopiu, zonă solicitată pentru înființarea de offshore-uri care operează și în România.


Și în timpul guvernării Adrian Năstase, sub ministeriatul lui Mihai Tănăsescu la Finanțe, Enache Jiru a fost tot secretar de stat la MFP, director al Trezoreriei.

În anul 2004 Jiru a ocupat, timp de 8 luni, funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CEC.

Odată cu venirea Guvernului Tăriceanu (PNL-PD-PC-UDMR), Enache Jiru a fost înlăturat de la CEC, însă în 2009, în Guvernul Boc, PDL-PSD, el revine în Consiliul de Administrație al CEC, cu susținerea social-democraților.

Potrivit algoritmului de atunci, președinția cec revenea PSD, iar Jiru a fost propus pentru funcția de președinte al cec în locul lui Radu Grațian Ghețea, însă Banca Națională a României (BNR) a respins această schimbare ca fiind pe considerente politice, nu manageriale.

De altfel, Jiru a fost vicepreședinte cec și în perioada 1998-2000, în Guvernul CDR – Radu Vasile.

În cariera sa, Jiru a lucrat și la BNR, ca director executiv la Departamentul de Administrare a Rezervelor Internaționale.

În mediul privat, el a lucrat la BNP Dresdner Bank Romania S.A..

De asemenea, în 2007 Jiru a fost numit președinte al fondului de pensii MKB Romexterra, ieșit ulterior de pe piață.

Potrivit unor informații publicate de Ziarul Financiar, firma Delta Asigurări, controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, deținea 40% din acțiunile fondului prezidat de Enache Jiru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În vârstă de 47 de ani, Enache Jiru este originar din Constanța și a terminat Facultatea de Finanțe si contabilitate de la academia de studii economice din București.

A mai urmat Programul de Perfecționare Est European ”Privatizarea și piețe” – Merrill Lynch (1997), Seminariile Citibank ”Dobânzile” organizate de Citibank, Londra (1993), Seminarul Băncilor Centrale ”Rata de schimb și politica monetară” organizat de Banca Națională a Elveției (1993).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: