sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Emmanuel Macron ridică tensiunea la Ankara: ”Poporul turc merită altceva…”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 septembrie, 2020

Președintele Franței,  Emmanuel Macron, a lansat joi un apel Uniunii Europene să prezinte o ”voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei”, care ”nu mai este un partener în regiune”.

Emmanuel Macron a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea că  blocul comunitar nu are p reacție unitară cu privire la relația cu Turcia, în contextul în care această țară provoacă tensiuni în Mediterana, în special în relația cu Grecia și Cipru.

”Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie ”să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez. El a subliniat totodată că ”dorinţa sa profundă” este de a ”reangaja un dialog fructuos cu Turcia”.


Într-o aparentă aluzie la acţiunile guvernului turc şi consecinţele lor, preşedintele francez a mai afirmat că ”poporul turc, care este un mare popor, merită altceva”.

Această ultimă afirmație a fost percepută la Ankara drept o tentativă de a ridica poporul turc împotriva preşedintelui Erdogan.

(Citiți și: ”Analiză / Dan Dungaciu: „Dumnezeu își ia revanșa!” – versiunea turcească”)

”Preşedintele nostru este unul dintre liderii aleşi cu cel mai mare procent de voturi din Europa. Preşedintele nostru şi-a tras mereu forţa de la poporul turc. Poporul turc şi guvernul său au fost mereu uniţi în faţa acestui gen de delir şi vor continua să fie uniţi”, a fost reacția ministerul turc al Afacerilor Externe.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Macron atacă Turcia şi pe preşedintele nostru în fiecare zi, pentru că noi dejucăm proiectele sale insidioase şi jocurile sale murdare în materie de politică externă. În loc să pozeze orbeşte ca avocat al Greciei şi al ciprioţilor-greci, Franţa ar trebui să adopte o poziţie ce favorizează reconcilierea şi dialogul”, a adăugat ministerul turc”, arată reacția ministerului.


”Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut încă o dată declaraţii arogante, într-un vechi reflex colonialist”, mai spune Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, adăugând că şeful statului francez „favorizează tensiunile şi pune în pericol interesele Europei şi ale Uniunii Europene”.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr