fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Elon Musk s-a răzgândit: nu mai accepta bitcoin ca plată a mașinilor Tesla și invocă motive ecologice. Încurajează alte criptomonede

de Adrian N Ionescu , 13.5.2021

foto: culture.readsector.com

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, cea mai mare companii producătoare de mașini electrice, a fost autorul unui nou spectacol de volatilitate a criptomonedei bitcoin, anunțând pe neașteptate că Tesla nu va mai accepta plata directă în bitcoin a mașinilor sale, la nici două luni după ce acceptase.

Ca urmare, cotația Bitcoin este în scădere cu 12 – 13%, joi după amiază față de miercuri, adică între nivelurile de 49.000 și 50.000 de dolari / titlu.

Volatilitatea masivă a criptomonedelor este unul din efectele lipsei complete de reglementare a acestui tip de instrument. Pe piețele reglementate, declarațiile lui Elon Musk ar fi fost aspru sancționate.

În 24 martie, anunțul lui Elon Musk că Tesla acceptă plata directă în bitcoin, a oprit o degringoladă a criptomonedei, similară cu cea pe care tot el a produs-o acum.

Elon Musk are și reputația de a scoate din anonimat criptomonede, și numai menționându-le numele, sau glumind pe seama lor.

O curioasă amnezie temporară

Motivul invocat de Elon Musk este că se consumă foarte multă energie pentru tranzacțiile cu bitcoin, energie obținută „mai ales  din cărbune – cel mai rău dintre combustibilii fosili”, ceea ce contravine profilului ecologic al Tesla.

Analiștii se îndoiesc, însă, că Elon Musk ar fi suferit de vreo amnezie temporară și ar fi uitat, atunci când a acceptat bitcoin ca instrument de plată, că procesele de creare (mining) și tranzacționare a bitcoin din toată lumea consumă mai multă electricitate decât Suedia.

China contează pentru 75% din „mineritul” de bitcoin al întregii lumi și în China electricitatea se obține mai ales din cărbune.

(Citiți și: „Elon Musk anunță că mașinile Tesla se vor putea plăti și cu bitcoin”)

„Deci este cumva surprinzător că el tocmai s-a trezit la realitatea că bitcoin nu este chiar un proiect verde”, spune Rory Cellan-Jones pentru BBC.

Presiunea investitorilor sau/și pofta de speculație

Mai degrabă lui Elon Musk i s-a atras atenția că investitorii în acțiunile Tesla sunt mai ales adepții energiei curate, pe de o parte. Și, pe de altă parte, însăși Tesla este unul din marii speculatori ai criptomonedelor.

Tesla a dezvăluit în februarie că a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari. Declarații ca ale lui Elon Musk și investigarea legăturii dintre acestea și tranzacții duc adesea oficial la verdicte de manipulare la burse, urmate de sancțiuni aspre.

De altfel, însuși Elon Musk a fost nevoit să demisioneze din poziția de președinte al Tesla și să se mulțumească să fie doar directr general (CEO), după ce Security and Exchange Commission (SEC, autoritatea piețelor de capital din SUA) l-a dat în judecată pentru inducerea în eroare a investitorilor.

Ca să scape de proces, Elon Musk a mai plătit atunci și o amendă de 20 de milioane de doalri, pentru că a declarat că șia asigurat finanțare pentru a cumpăra acțiunile Tesla de la bursă la 420 de dolari  / titlu și a o delista.

(Citiți și: „Elon Musk, obligat să renunțe la funcția de președinte Tesla și să împartă cu compania o amendă de 40 milioane dolari”)

Declarația – un exemplu școlăresc de „așa nu”, a produs o creștere masivă a cotațiilor. SEC a spus apoi că Elon Musk nu-și asigurase finanțarea. Deși a trebuit să se supună Elon Musk a clasat acuzația SEC drept nejustificată.

Noi criptomonede de încurajat

Acum, Elon Musk s-a repliat în cazul criptomonedelor, spunând că Tesla le va accepta atunci când „mineritul” lor se va face cu energie mult mai sustenabilă.

„De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia consumată de bitcoin pe tranzacție”, a mai scris Elon Musk în mesajul de pe Twitter.

Precizarea poate fi ușor considerată un îndemn pentru cumpărarea de criptomonede obscure, așa cum a fost dogecoin înainte să fie susținută de același Elon Musk, devenind apoi a patrea ceamai tranzacționată din lume.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.5.2021

Lăsați un comentariu


Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult

Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult