Uniunea Europeană a furnizat Republicii Moldova, după invadarea Ucrainei de către Rusia, echipamente în valoare de 197 milioane de euro pentru forțele armate și de poliție, a explicat vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Declarația a fost făcut la Chișinău, în cadrul evenimentului de prezentare a unor echipamentelor donate, printre care un centru mobil de comandă, veste antiglonț, căști de protecție și vehicule speciale pentru Brigada „Fulger”, precum și un spital de campanie complet echipat, ambulanțe moderne, drone și un robot de intervenție pentru Armata Națională.
„Scopul nostru este să vă ajutăm să vă modernizați forțele de apărare”, le-a spus Kallas jurnaliștilor moldoveni, la o conferință de presă susținută alături de președinta Maia Sandu, citată de Rador.
Dotările de ultimă generație au fost furnizate prin proiectul „Mecanismul de răspuns integrat pentru Ucraina” și Instrumentul European pentru Pace, fiind destinate Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” și Armatei Naționale.
În declarațiile pentru reprezentanții presei, Kaja Kallas a reafirmat angajamentul UE de a sprijini în continuare Republica Moldova pentru a putea face față amenințărilor.
Echipamente pentru „a răspunde cu adevărat amenințărilor existente”
„Unul este sprijinul pentru forțele de apărare, iar celălalt este sprijinul pentru forțele de poliție, astfel încât Republica Moldova să poată răspunde cu adevărat amenințărilor existente. Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova. Din 2022 am oferit sprijin forțelor armate și poliției din Republicii Moldova în valoare de 197 de milioane de euro și vom continua să facem acest lucru. Și puteți vedea aici că apărarea nu înseamnă doar aspectul militar. Este vorba și despre comunicare, sprijinirea și protejarea civililor, deminare, despre echipamentele necesare poliției și forțelor de apărare pentru a-și face treaba”, a declarat Kaja Kallas.
Țările membre ale UE au aprobat la începutul lunii ajutoarele letale, în valoare de 20 de milioane de euro, pentru achiziția a aproximativ opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, constând în lansatoare de rachete și circa 24 de rachete.
„Cred că achizițiile vor începe curând. Există anumite limitări de piață”, a spus comisarul european prezent la Chișinău.
Maia Sandu a spuscă noile echipamente „vor proteja cetățenii noștri de dronele rusești”. „Cu sprijinul UE suntem mai bine pregătiți să facem față amenințărilor care vin din afara țării”, a spus Sandu.
Ajutor militar de 60 de milioane de euro aprobat în martie
Cele 20 de milioane de euro fac parte dintr-un pachet mai mare, de 60 de milioane în total, anunțat tot la Chișinău, la începutul lunii martie, de Antonio Costa, președintele Consiliului European.
Partea cea mai mare a pachetului, adică primele 40 de milioane, este destinată achiziției a 33 de „vehicule tactice de mobilitate înaltă” pentru trei brigăzi de infanterie, dar și a unui sistem pentru regimentul de apărare aeriană tactică a Armatei Naționale. Este un sistem care asigură coordonarea între radare și bateriile de rachete antiaeriene, practic – sistemul care permite funcționarea coordonată a lansatoarelor și rachetelor din pachetul „letal”.
„Presiunile Rusiei au fost și rămân persistente, din acest motiv UE va continua să sprijine R. Moldova”, a mai spus Kallas la Chișinău, unde s-a aflat pe 23-24 aprilie în prima sa vizită în calitate de șefă a politicii externe și de securitate a UE.
(Citește și: Sumă record acordată R. Moldova de către UE ca sprijin financiar -1,8 mld. euro pentru dezvoltare)
****