29 noiembrie, 2024

Românii sunt chemați din nou la vot, duminică, de această dată la alegerile parlamentare, în urma cărora vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 333 de deputați din Parlamentul României. Pentru a obține mandate, partidele trebuie să depășească pragul electoral de 5% din voturile valabil exprimate la nivel național.

În România, secțiile de votare pentru alegerile parlamentare 2024 vor fi deschise duminică, 1 decembrie, între orele 7.00-21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, până cel mult la ora 23.59.


În străinătate, alegerile parlamentare 2024 se desfăşoară pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7.00-21.00 şi duminică, 1 decembrie, între orele 7.00-21.00.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Cel mai bun (și poate singurul) moment pentru contra-atac asupra experimentului rusesc”)

Cel mai probabil, din cauza eșecului de a reflecta realitatea la turul întâi al alegerilor prezidențiale, în ultima săptămână nu au mai fost date publicității cercetări sociologice privind intenția de vot la alegerile parlamntare. Există însă două excepții:

Sondaj AtlasIntel: AUR peste PSD, USR pe trei

AUR a depășit PSD în opțiunile de vot ale românilor, arată datele unui sondaj de opinie realizat de AtlasIntel în perioada 26-28 noiembrie 2024. Sondajul are o marjă de eroare de +-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Potrivit acestei cercetări, partidul condus de George Simion este creditat cu 22.4% din voturile românilor, urmat, la un procent, de PSD – cu 21.4% și de USR – cu 17.5%. Pe locul 4 se află PNL, cotat la 13.4%, în timp ce ultimul partid care ar intra în Parlament este UDMR, cu 5.5%.


Foarte aproape de pragul electoral de 5% se află și partidul S.O.S România al Dianei Șoșoacă, dar și până recent necunoscutul Partid al Oamenilor Tineri (POT), cel care și-a anunțat susținerea pentru Călin Georgescu. Ambele au 4.6%.

Candidații independenți adună 2.8%, Forța Dreptei și SENS au fiecare 2.5%, REPER – 1.5, Partidul Drept – 0.9%.

Sondaj Politico: PSD, AUR, PNL. USR pe patru

Sondajul publicat de Politico prezintă o imagine diferită față de cercetarea românească, e drept, ”imaginea” surprinsă de acest sondaj fiind cea de dinainte de turul I al prezidențialelor.

Cifrele Politico arată PSD la 31% din preferințele electorale, AUR pe locul doi, cu 19% și PNL cu 17%.

În Parlament ar mai intra USR (13%), SOS România (6%) și UDMR (5%).

Sub linia de 5% se află REPER, cu 3%, restul partidelor care participă la alegeri nedepășind 1% din intenția de vot.

Sondajele de tip ”Poll of Polls” ale Politico prezintă cifre agregate din multiple surse naționale, condițiile pentru a lua în calcul sursa fiind transparența metodologiei aplicate și reprezentativitatea eșantioanelor supuse studiului.

Un studiu comparativ al cifrelor din sondajele Politico și al rezultatelor de la alegeri (fiind comparate date din 351 de alegeri generale organizate în 45 de țări între 1942 și 2017) arată că marja de eroare a sondajelor Politico este între 2 și 2,5%.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Cel mai bun (și poate singurul) moment pentru contra-atac asupra experimentului rusesc”)

(Citește și: ”BEC pune în aplicare decizia CCR – măsurile prin care va renumăra toate voturile de la prezidențiale: compromiterea calendarului electoral”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: