luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 octombrie, 2013

UPDATE: Peste 80 de persoane, având calitate de învinuiți sau martori, vor fi audiate luni la DNA, în dosarul de evaziune în care s-au făcut percheziții la peste 160 de adrese.

UPDATE: Senatorul Niculae Bădălău a intrat în sediul central al DNA, după ce a declarat că nu știe de ce a fost invitat și că nu este implicat în nimic ilegal.

Dacă DNA va cere Parlamentului ridicarea imunității, senatorul a spus că-și va da demisia.


Dosarul de mare evaziune fiscală instrumentat de DNA se extinde către persoane oficiale, în urma a peste 160 de percheziții efectuate luni dimineața și a celor peste 50 de persoane audiate. Potrivit unor surse judiciare, Senatorul implicat este Niculae Bădălau (foto).

Procurorul este Angela Nicolae, procuror şef de birou de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat luni percheziții la domiciliu și la biroul său din PÎCCJ, precum și reținerea și eventuala sa arestare preventivă.

Senatorul Bădălău nu este la prima audiere în fața autotirăților. În 2009, ANI a sesizat DIICOT în cazul fostului deputat PSD Niculae Bădălău, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. ANI a decis declanşarea procedurii de verificare a averii lui Bădălău după ce inspectorii de integritate au identificat inadvertenţe între datele înscrise de fostul deputat în declaraţiile de avere şi de interese din perioada 2004 – 2008.

Niculae Bădălău a fost dirigente de șantier, până la Revoluție, când a deschis propria lui afacere. A fost administrator al societății familiei, SC NBG SRL, până în 2000, când a devenit subprefect. În 2004 a fost promovat prefect și apoi a ajuns deputat.


În 2012 a fost ales senator.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.

Un senator este suspectat că ar fi protejat gruparea de evaziune fiscală în care sunt cercetate peste 50 de persoane, printre care angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme, care ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 50 milioane de euro, potrivit unor surse judiciare citate de MEDIAFAX.

Senatorul implicat este suspectat că ar fi făcut parte din palierul de protecţie a grupării de evaziune fiscală.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că dosarul este unul complex, în care sunt vizate peste o sută de de firme româneşti şi străine, aproximativ 50 de persoane fiind suspectate de corupţie şi evaziune fiscală.

La data de 27 octombrie 2013, CSM a avizat efectuarea perchezițiilor, având în vedere că procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracțiuni de trafic de influență în formă continuată în favoarea unor reprezentanți ai societăților comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au făcut demersurile necesare pentru identificarea bunurilor mobile și imobile, astfel încât să fie aplicate măsuri asiguratorii.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR) și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), precum și de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), mai precizează DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, percheziţiile sunt făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: