13 mai, 2025

Președintele SUA, Donald Trump, a început, marți, un turneu în statele bogate din Golf, cu o vizită în Arabia Saudită, țară cu care a semnat un acord economic strategic. De la Riad, Trump va pleca miercuri spre Qatar, iar joi se va afla în Emiratele Arabe Unite.

După ce președintele american a semnat acord economic strategic cu Arabia Saudită, Casa Albă a anunțat că saudiții urmează să investească 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, suma incluzând și cel mai mare acord de vânzare de echipamente militare între aliați, în valoare de aproape 142 de miliarde de dolari. „Primele acorduri încheiate consolidează securitatea noastră energetică, industria de apărare, poziția de lider în domeniul tehnologiei și accesul la infrastructura globală și la minerale critice”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

În ceea ce privește vânzările de armament, textul precizează că acestea „se încadrează în cinci categorii generale: (1) dezvoltarea forțelor aeriene și a capacităților spațiale, (2) apărarea aeriană și antirachetă, (3) securitatea maritimă și costieră, (4) securitatea frontierelor și modernizarea forțelor terestre și (5) modernizarea sistemelor de informații și comunicații”.


Statele Unite și Arabia Saudită au discutat și despre posibila achiziție de către Riad a unor avioane Lockheed F-35, au declarat, pentru Reuters, două surse informate despre negocierile pe această temă.

Sam Altman și Elon Musk, cu președintele la Riad

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și cel al Tesla, Elon Musk, l-au însoțit pe Trump în capitala Saudită. Prezența celor doi oameni de afaceri și faptul că Donald Trump nu va vizita și Israelul i-au făcut pe jurnaliștii de la Reuters să comenteze că liderul de la Casa Albă întreprinde un turneu axat mai degrabă pe semnarea „unor acorduri de investiții decât pe rezolvarea problemelor urgente de securitate din Orientul Mijlociu”.

„Deși energia rămâne un pilon fundamental al relațiilor noastre, investițiile și oportunitățile de afaceri în regat s-au extins și s-au multiplicat de multe, multe ori”, a declarat ministrul saudit al Investițiilor, Khalid al-Falih, la deschiderea forumului. „Ca urmare atunci când saudiții și americanii își unesc forțele, se întâmplă lucruri foarte bune, iar de cele mai multe ori se întâmplă lucruri mărețe atunci când se realizează aceste proiecte comune”, a afirmat ministrul, înainte de sosirea lui Trump.

Printre oamenii de afaceri prezenți la forumul de investiții s-au mai numărat Larry Fink, directorul executiv al companiei de administrare a activelor BlackRock, și Stephen A. Schwartzman, directorul executiv al Blackstone, precum și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.

Președintele american speră să obțină investiții în valoare de mii de miliarde de dolari de la producătorii de petrol din Golf. Într-o întâlnire la Curtea Regală, Trump l-a numit „prieten” pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și a spus că au o relație bună.


Donald Trump a amintit că a călătorit în regat în 2017 și a spus că investițiile saudite vor contribui la crearea de locuri de muncă în SUA. El a spus în glumă că promisiunea de investiții de 600 de miliarde de dolari făcută de Arabia Saudită ar putea fi de 1 trilion de dolari, repetând o cifră pe care a menționat-o anterior, în încercarea de a atrage investiții de la un partener strategic important.

Arabia Saudită și SUA au menținut legături bilaterale puternice timp de zeci de ani, bazate pe un acord solid prin care regatul furnizează petrol, iar Washingtonul, în schimb, îi asigură securitatea.

Un context regional complicat

Trump nu a inclus Israelul în programul său, deși dorește ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să accepte un nou acord de încetare a focului în războiul din Gaza. Oficialii israelieni au afișat o atitudine calmă față de decizia lui Trump, dar în Israel cresc îndoielile cu privire la poziția sa în lista priorităților președintelui american, pe fondul frustrării crescânde la Washington din cauza eșecului de a pune capăt războiului.

Operațiunile militare ale Israelului împotriva Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, precum și asasinarea celor doi lideri ai grupărilor aliate Iranului, i-au dat în același timp mai multă influență lui Trump, slăbind Teheranul și aliații săi regionali.

William Wechsler, director senior al Centrului Rafik Hariri și al Programelor pentru Orientul Mijlociu din cadrul Atlantic Council, a declarat că decizia lui Trump de a nu include Israelul în prima sa vizită în Orientul Mijlociu nu poate trece neobservată.


„Principalul mesaj care reiese din acest lucru, cel puțin în forma actuală a itinerariului, este că guvernele din Golf sunt, de fapt, prieteni mai buni ai președintelui Trump decât actualul guvern al Israelului în acest moment”, a afirmat Wechsler, potrivit Associated Press.

(Citește și: „Donald Trump: Scăderea prețului petrolului crește șansele încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: