Președintele american, Donald Trump, a avut, luni, o convorbire telefonică de peste două ore cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre încetarea focului în Ucraina.
„Consider că a decurs foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu și, mai important, pentru încetarea războiului”, a scris liderul de la Casa Albă, pe rețeaua Truth Social.
„Condițiile vor fi negociate între cele două părți, așa cum este și normal, deoarece numai ele cunosc detaliile negocierilor, de care nimeni altcineva nu are cunoștință. Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost așa, aș fi spus-o acum, nu mai târziu. Rusia dorește să desfășoare relații comerciale la scară largă cu Statele Unite după ce această „baie de sânge” catastrofală se va termina, iar eu sunt de acord. Rusia are o oportunitate extraordinară de a crea locuri de muncă și bogăție în cantități enorme. Potențialul său este NELIMITAT. De asemenea, Ucraina poate beneficia enorm de pe urma comerțului, în procesul de reconstrucție. Negocierile între Rusia și Ucraina vor începe imediat”, a precizat liderul de la Casa Albă.
I-am informat, în acest sens, pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, președintele francez, Emmanuel Macron, prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, cancelarul german, Friedrich Merz, și pe președintele Finlandei, Alexander Stubb, în cadrul unei convorbiri telefonice pe care am avut-o cu aceștia imediat după convorbirea cu președintele Putin. Vaticanul, reprezentat de Papa, și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile. Să înceapă procesul!”, a adăugat Trump.
Liderul de la Kremlin: „Suntem pe drumul cel bun”
„În general, suntem pe drumul cel bun”, declarase anterior Putin. Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia și Ucraina trebuie să ajungă la „compromisuri care să satisfacă ambele părți” înainte de a se putea parafa un acord de încetare a focului.
Președintele rus a mai spus că este în favoarea unei „rezolvări pașnice a crizei din Ucraina” și că este dispus să colaboreze cu Kievul la un memorandum privind viitoarele negocieri de pace: „Am convenit cu președintele Statelor Unite că Rusia va propune și este pregătită să colaboreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil acord de pace viitor, care să definească o serie de poziții, cum ar fi, de exemplu, principiile soluționării, calendarul unui eventual acord de pace”, a declarat liderul de la Kremlin, potrivit Reuters.
Intransigent, Vladimir Putin a insistat, din nou, pentru eliminarea „cauzelor profunde” ale conflictului din Ucraina, o referire la cererea Moscovei ca Ucraina să fie demilitarizată și să nu adere la NATO, organizație pe care liderul rus o consideră o amenințare existențială pentru țara sa.
Donald Trump i-a sunat, luni, separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, în eforturile sale de a găsi o modalitate de rezolvare a conflictului din Ucraina.
Convorbirile telefonice de ieri au avut loc după ce o oficialii ucraineni și ruși s-au întâlnit vineri în Turcia, o reuniune al cărei singur acord tangibil a fost schimbul a 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte și promisiunea de a face schimb de liste cu condiții pentru o eventuală încetare a focului.
(Citește și: „Marco Rubio avertizează Rusia că riscă sancțiuni dure: „Senatul va acționa, în cele din urmă”)
***