Președintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv destinat creșterii producției interne de farmaceutice și a avertizat că, în următoarele două săptămâni, SUA va impune noi tarife vamale, de data asta la importurile de produse din acest sector, potrivit Reuters.
Anterior, Donald Trump a spus că tarifele pe industria farmaceutică vor fi similare cu cele sectoriale de 25% pe piața auto sau oțel și aluminiu.
Administrația va grăbi autorizările pentru investițiile din SUA
Ordinul semnat de președintele Trump urmărește să reducă timpul necesar pentru aprobarea noilor fabrici de farmaceutice din țară și cere Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) să simplifice procesul de evaluare, colaborând îndeaproape cu producătorii pentru a pune în funcțiune mai rapid noi capacități de producție.
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a primit, de asemenea, ordinul de a facilita accelerarea construcției noilor facilități. Această măsură este cea mai recentă inițiativă a lui Trump de a readuce producția de medicamente în Statele Unite.
Vin noile tarife. Vizat este și sectorul de semiconductori
Tot luni, după ceremonia de semnare a ordinului executiv, Trump a declarat că va impune tarife de import pentru produsele farmaceutice în următoarele două săptămâni, după ce, la începutul acestui an, a lansat investigații în sector pentru a evalua posibile taxe comerciale.
Trump a susținut că produsele farmaceutice străine reprezintă un risc pentru securitatea națională, având în vedere dependența ridicată a SUA de medicamentele și tratamentele importate.
”Alte țări ne-au tratat foarte incorect când vine vorba de prețurile medicamentelor. Vom face un anunț foarte important săptămâna următoare”, a afirmat luni președintele american.
SUA importă anual medicamente pe bază de rețetă în valoare de peste 200 de miliarde de dolari. Companiile americane care produc în Europa și firmele europene ar putea fi printre cele mai afectate.
Amenințarea cu tarife din partea administrației Trump a determinat deja mai mulți giganți farmaceutici – inclusiv Roche, Novartis, Eli Lilly și Johnson & Johnson – să anunțe în ultimele săptămâni investiții sporite în producția internă.
(Citește și: ”Realitatea deficitului comercial al SUA cu UE: Mare parte provine de la companiile americane din Irlanda și este stimulat de regimul fiscal al Americii”)
(Citește și: ”Mario Draghi: „Uitați de SUA – Europa și-a pus singură tarife vamale””)
***