6 mai, 2025

Documentele transmise electronic de justițiabili, prin portalul registratura.rejust.ro sau pe adresa de email a instanței, ajung direct în dosarul electronic al cauzei, iar persoana care le trimite primeşte confirmare.

Optimizarea este un pas spre creşterea transparenţei, accesului la justiţie şi eficientizării activităţii instanţelor. Noua procedu reduce semnificativ riscul de rătăcire a corespondenței, nu doar că ușurează accesul la justiție.

„Consiliul Superior al Magistraturii continuă procesul de digitalizare a sistemului judiciar, facilitând comunicarea cu instanţele judecătoreşti. Acest sistem de procesare a cererilor transmise prin mijloace electornice este complet integrat cu dosarul electronic şi permite procesarea rapidă şi sigură a documentelor, indiferent dacă acestea sunt trimise prin portalul registratura.rejust.ro sau direct de către părţi şi avocaţi, utilizând adresa de e-mail a instanţei”, a transmis, marţi, CSM, într-un comunicat de presă.

Taxe judiciare în valoare de 32,5 mil. lei încasate prin ReJust


Modulul dezvoltat în cadrul aplicaţiei ReJust vine să sprijine funcţionalităţile portalului registratura.rejust.ro în contextul în care acesta este utilizat intens, fiind încasate până la acest moment taxe judiciare de timbru în valoare de 32.500.000 de lei, echivalentul a aproximativ 6,5 milioane de euro.

CSM explică ce se întâmplă după trimiterea cererii prin portalul registratura.rejust.ro?

Documentul este prelucrat automat, iar partea primeşte un răspuns de confirmare.

Răspunsul primit include:

  • Numărul dosarului în care a fost încărcat documentul, inclusiv pentru cererile introductive.
  • Denumirea sub care a fost salvat, pentru identificare uşoară în dosarul electronic.


„Astfel, răspunsul generat reprezintă mai mult decât o confirmare de primire a e-mailului, conţinând toate elementele necesare pentru a oferi garanţia că cererea a fost înregistrată efectiv la dosarul cauzei, putând fi consultată din acel moment şi în dosarul electronic. Documentele semnate electronic sunt automat verificate – sistemul analizează validitatea semnăturilor şi generează un raport, astfel încât judecătorul poate confirma autenticitatea semnăturii fără instrumente suplimentare, doar prin lecturarea raportului generat de sistemul informatic, tipărit la dosarul cauzei”, mai menționează CSM.

Risc redus de rătăcire a corespondenței

”Acest mod de lucru reprezintă o metodă de a compatibiliza documentele emise electronic la necesitatea constituirii dosarului fizic”.

”Noul mod de lucru este complet integrat cu sistemul de gestionare a cauzelor şi contribuie la reducerea riscului omiterii corespondenţei electronice. Scopul aplicaţiei este acela de a contribui la constituirea dosarului electronic, prin degrevarea personalului auxiliar al instanţelor de la sarcinile aferente procesării cererilor trimise electronic, tendinţa fiind de a se utiliza acest canal de comunicare cât mai mult”, a mai precizat CSM.

(Citește și: Digitalizarea justiției / Portalul ce permite depunerea înscrisurilor şi plata online a taxelor de timbru, lansat la nivel naţional)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: