joi

28 martie, 2024

1 decembrie, 2013

Descentralizarea nu va reduce costurile cu personalul, funcționarea și achiziția de bunuri și servicii – rezultă din anexele care însoțesc și fundamentează Legea pe care guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

Documentele vin în contradicție cu explicațiile guvernamentale care justifică măsura descentralizării și ele arată că, pentru următorii 5 ani (până în 2017 inclusiv), sumele vor fi virate integral de la centru, în exact același coantum cu anul 2013.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, „Secţiunea a 4-a, Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)”, legea va aduce următoarele modificări ale cheltuielilor bugetare: de la bugetul de stat pleacă 661,154 de milioane de lei (346,635 de milioane de lei reprezentând cheltuieli de persoanl şi 314,519 milioane de lei însemnând cheltuieli cu bunuri şi servicii). Acești bani se regăsesc simetric în bugetele locale, iar situația este estimată, la virgulă, pentru anii 2014, 2015, 2016 şi 2017, perioada cuprinsă în nota de fundamentare.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

În afara estimărilor prezentate verbal de premier (reducerea cheltuielilor cu 10%, după elaborarea standardelor de cost) nu există nicio altă referire, niciun alt calcul de impact care să arate cum ar putea fi realizată o eventuală diminuare a acestor costuri.

Practic, se descentralizează numai decizia pe o situație similară cu cea actuală, însă costurile se vor păstra încă 5 ani.

Documentele contrazic declarațiile publice ale premierului și ale ministrului de Finanțe

Premierul Victor Ponta, autorul legii descentralizării – Liviu Dragnea, şi ministrul Finanţelor – Daniel Chiţoiu, au insistat, în explicarea necesității de-a elabora Legea descentralizării, pe ceea ce ar trebui să fie două avantaje: Reducerea costurilor administrației și îmbunătățirea serviciilor populației.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, susţinea că aproximativ 10% din posturile administraţiei centrale vor fi desfiinţate după descentralizare. Acest procent, aplicat la totalul de aproape 14.000 de angajaţi care vor fi transferaţi cu drepturile salariale de la data predării – preluării (31 decembrie 2013) însemna că aproximativ 1.400 de persoane ar fi fost concediaţi la nivel naţional.


Pe 14 noiembrie, premierul l-a corectat însă pe ministrul Chiţoiu şi a explicat că nu este vorba despre reducerea cu 10% a cheltuielilor exclusiv prin disponibilizări: “Era vorba de o decizie politică legată de finanţare şi de descentralizare, nu în bugetul pe 2014, dar în 2014, în momentul în care se fac standardele de cost ale tuturor structurilor autorităţilor locale, obiectivul este de a reduce cheltuielile de ansamblu, salariale, de bunuri şi servicii şi de funcţionare cu 10%, prin faptul că se comasează diferite structuri. Asta trebuie făcută în cursul anului 2014 pentru a avea în 2015 baza legală pentru acea economie de 10%”, a explicat Victor Ponta.

Ideea a fost reluată de premier şi marţi, după angajarea răspunderii pe proiectul legii de descentralizare, când a spus că sunt posibile concedieri, dar în 2015, după ce anul viitor se vor elabora standardele de cost.

Anexele legii arată, însă, că nu doar anul 2015 va avea aceleași costuri, ci chiar și anul 2017.

(Descărcaţi AICI Nota de fundamentare)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: