28 noiembrie, 2024

Managerii din comerțul cu amănuntul sunt singurii care anticipează o creștere a activității economice și a numărului de angajați în următoarele trei luni, respectiv în perioada noiembrie 2024 – ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Comerțul merge, în general, bine în ultimele luni ale anului, când încep campaniile de tip ”Black Friday” și alte campanii promoționale de sărbători. Datele din primul semestru al acestui an au arătat însă că efectul pozitiv pe care creșterea consumului l-a avut asupra PIB-ului a fost complet anulat de efectul negativ pe care l-a avut exportul net. Cu alte cuvinte, creșterea cererii a fost satisfăcută din import.

Managerii din industria prelucrătoare și cei din servicii se așteaptă la o relativă stabilitate a activității și a numărului de angajați, în vreme ce directorii companiilor din sectorul construcțiilor întrevăd scăderi la ambele capitole în următoarele trei luni (sectorul construcțiilor se contractă în general iarna, când vremea nu permite realizarea unor lucrări).


În privința prețurilor există consens, în sensul că toți managerii se așteaptă ca acestea să crească în perioada următoare.

Recent, Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creștere economică a României, la 1,4% din PIB.

Majoritatea analiștilor și-au redus prognozele pentru acest an după ce Institutul Național de Statistică (INS) a publicate datele aferente trimestrului al treilea, care arată că PIB-ul a stagnat față de trimestrul anterior și a scăzut cu 0,2% (pe serie ajustată sezonier) față de T3 2024.

Economiștii BCR și-au revizuit drastic prognoza, de la 1,9% din PIB la 0,8% din PIB.


Și economiștii ING consideră că prognoza lor, a unei creșteri de 1,3% din PIB pentru acest an, ar putea fi prea optimistă, având în vedere datele din T3. În opinia lor, un avans mai plauzibil ar fi de 1% din PIB.

(Citește și: ”Exportul net al României, cea mai puternică frână pentru economie din regiune. Slăbiciunea, cauzată și de factori interni, nu doar de scăderea cererii în UE”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: