vineri

29 martie, 2024

21 ianuarie, 2019

Serviciul de presă al Flotei a şasea americane a raportat sâmbătă dimineaţa că distrugătorul cu rachete ghidate USS Donald Cook – din clasa Arleigh Burke – a început să traverseze Strâmtoarea Dardanele spre Marea Neagră „pentru a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi pentru a spori stabilitatea maritimă regională, nivelul de pregătire şi capacitatea navală cu aliaţii şi partenerii NATO din regiune.

Comandantul distrugătorului american, Matthew J.Powel, a subliniat că o astfel de cooperare va permite să reacţioneze eficient la viitoarele crize şi să prevină posibile agresiuni.

„Flota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american care a intrat în Marea Neagră”, a reacționat Centrul Naţional de Control al Apărării din cadrul Ministerului Apărării din Rusia, citat de Agerpres.


„Forţele Flotei Mării Negre au început să urmărească distrugătorul echipat cu rachete ghidate USS Donald Cook imediat după ce a intrat în Marea Neagră”, a spus centrul, potrivit căruia mişcările distrugătorului american sunt monitorizate de nava de pază Pytlivy, precum şi cu ajutorul mijloacelor electronice şi tehnice ale flotei.

USS Donald Cook a intrat în Marea Neagră sâmbătă la ora 20.00, a specificat Centrul Naţional de Control al Apărării din Rusia.

Rusia a reamintit că, în conformitate cu Convenţia de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, USS Donald Cook nu poate rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, fiind o navă de război care aparţine unei ţări fără litoral.

USS Donald Cook are baza în portul spaniol Rota şi a participat la bombardamente în Siria.


Aceasta este a doua navă de război americană care a pătruns în Marea Negară în ultimele două săptămâni. La începutul lunii, nava de desant USS Fort McHenry a ajuns în portul Constanța pentru a efectua o operațiune de rutină, pe fondul tensiunilor din strâmtoarea Kerci.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: