sâmbătă

10 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2021

Premierul demis Florin Cîțu și deputatul Cosmin Șandru

DNA a început urmărirea penală față de deputatul PNL Cosmin Șandru și Nicolae Bitea, directorul general al Societății de Transport Timișoara, acuzați de dare de mită. Cei doi i-au promis unui parlamentar AUR posturi de conducere a unor instituții publice dacă acesta nu votează moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu.

Deputatul AUR Ciprian Titi Stoica a sesizat DNA în urma acestei încercări de mituire și a depus la dosar o înregistrare în care Cosmin Șandru explică modul în care se pot face numirile politice în isntituții deconcentrate.

În înregistrare se aude cum liberalul Șandru îi propune deputatului AUR: ”Promovăm câțiva oameni, unde vrei tu, nu știe nimeni.
Îi facem membri PNL de formă și gata. Ne spui unde, instituții deconcentrate”
.


Cosmin Șandru a negat inițial orice discuție, apoi, după ce a aflat că există o înregistrare, a susținut că interpretarea afirmațiilor sale ține de contextul discuției.

Mai mulți liberali l-au susținut pe deputatul PNL, declarând că nu s-a depășit cadrul negocierilor politice normale și că nu a fost vorba despre trafic de mită sau trafic de influență.

”Începând cu data de astăzi, 14.10.2021, mă autosuspend din PNL până la finalizarea anchetei. Având în vedere că este o anchetă în curs, nu voi face nici o declarație pe marginea acesteia până la finalizare”, a transmis Șandru, potrivit unui comunicat emis de organizația PNL Timiș.

Președintele AUR, Gorghe Simion, a afirmat joi, la Antena3: ”Și Rareș Bogdan m-a contactat pe mine, făcea parte din aceste echipe ale corupției sau ale negocierii, cum spun ei”.


Contactat de aceeași televiziune, Rareș Bogdan a refuzat să comenteze, transmitând doar mesajul ”George Simion să fie sănătos”.

Comunicatul DNA:

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții

ȘANDRU COSMIN, deputat în Parlamentul României

BITEA NICOLAE-FLORIN, director general al Societății de Transport Public Timișoara, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, suspecții Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiați în posturi de conducere a unor instituții publice.

Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Suspecților Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: